Trochę inne pierogi na Święta Bożego Narodzenia
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami

Te pierogi mają niesamowity aromat, są dość proste w wykonaniu, a ciasto dzięki użyciu wrzątki jest łatwe do pracy. Dzięki dodaniu mąki orkiszowej pełnoziarnistej mają one niższy indeks glikemiczny i są bardziej sycące.

Czas Przygotowania 20 mins Czas Gotowania 40 mins Czas całkowity 1 godzina Trudność: Początkujący Porcje: 33 Kalorie: ok. 550 kcal na 1 porcję z 6 pierogami i 60 g sosu. Najlepsza pora roku: Zima

Składniki potrzebne do wykonania pierogów (33-35 pierogów, liczba zależy od grubości ciasta):

Składniki na orkiszowe ciasto:

Składniki na farsz z ciecierzycy i suszonych pomidorów:

Składniki na sos tysiąca wysp:

Wykonanie pierogów orkiszowych z ciecierzycą i suszonymi pomidorami:

Przygotowanie farszu:

  1. Ciecierzycę z puszki lub ze słoika dobrze odsącz i opłucz z zalewy.
  2. Umieść w misce, dodaj suszone pomidory, kilka łyżek zalewy oliwnej z suszonych pomidorów i zblenduj mikserem na jednolitą masę.
  3. Sprawdź jej smak, w razie konieczności lekko ją osól.
  4. Wykonanym farszem nadziewaj pierogi.

Przygotowanie ciasta na pierogi orkiszowe:

  1. Mąki przesiej przez sito, umieść w misie.
  2. Dodaj oliwę z oliwek.
  3. Włącz mikser, miksując, stopniowo dodawaj gorącą wodę.
  4. Na początku nie dotykaj masy rękoma, bo jest bardzo gorąca.

  5. Mieszaj mikserem do wstępnego połączenia składników.
  6. Kiedy masa się przestudzi, wyjmij ją z misy i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.

  7. Masę podziel na 4 części.

  8. Przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą, zostaw na 20-30 min, aby odpoczęła.

  9. Następnie wałkuj ja partiami i wycinaj kółka za pomocą szklanki.

  10. Nadziewaj przygotowanym farszem.

  11. Pamiętaj, aby przygotowane pierogi przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły.

Wykończenie:

  1. W garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć pierogi.

  2. Gotuj, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię, po chwili wyjmij je łyżką cedzakową.

  3. Podawaj z sosem np. tysiąca wysp.

  4. Nadmiar pierogów wystudź i zamróź.

Sos tysiąca wysp:

  1. Jogurt wymieszaj z majonezem i koncentratem pomidorowym lub ketchupem.

  2. Dodaj paprykę słodką, ostrą i szczyptę soli.

  3. Podawaj do pierogów.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 552kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 17g27%
Węglowodanów Całkowicie 85g29%
Błonnik pokarmowy 8g32%
Białko 19g38%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Pierogi orkiszowe z ciecierzycą Pierogi orkiszowe z ciecierzycą
Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie