Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami

Porcje: 33 Czas całkowity: 1 godzina Trudność: Początkujący
Trochę inne pierogi na Święta Bożego Narodzenia

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami o niezapomnianym smaku

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami to wyjątkowa propozycja dla miłośników kuchni roślinnej i zdrowszych wersji tradycyjnych dań. Te pierogi wyróżniają się niesamowitym aromatem, prostotą wykonania i bogatym smakiem nadzienia, które łączy kremową konsystencję ciecierzycy z intensywnym smakiem suszonych pomidorów.

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą. Przepis na blogu smako-kształcenie.

Przygotowanie pierogów

Ciasto na pierogi przygotowane z użyciem mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest nie tylko bardziej sycące, ale także zdrowsze, dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu. Dzięki użyciu wrzątku w procesie wyrabiania ciasta staje się ono elastyczne i łatwe w obróbce, co znacznie ułatwia lepienie pierogów, nawet osobom początkującym.

Pyszne nadzienie

Nadzienie z ciecierzycy i suszonych pomidorów to prawdziwa eksplozja smaków i tekstur. Kremowa ciecierzyca, bogata w białko i błonnik, w połączeniu z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów, tworzy idealną harmonię. Dodatek aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, oregano czy bazylia, podkreśla śródziemnomorski charakter farszu, nadając pierogom wyjątkowego smaku.

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami doskonale sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacyjne. Można je podawać na ciepło z ulubionym sosem, na przykład jogurtowym z ziołami, lub na zimno jako zdrową przekąskę. Są również świetną opcją na posiłek do pracy czy na wynos.

Podsumowując, to smaczna, zdrowa i sycąca alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Warto je wypróbować, aby odkryć nowe oblicze tego klasycznego dania i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi!

Jeśli smakował Ci farsz do tych pierogów możesz go użyć również do zrobienia pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami

Te pierogi mają niesamowity aromat, są dość proste w wykonaniu, a ciasto dzięki użyciu wrzątku jest łatwe do pracy.
Dzięki dodaniu mąki orkiszowej pełnoziarnistej mają one niższy indeks glikemiczny i są bardziej sycące.

Czas Przygotowania 20 minut Czas Gotowania 40 minut Czas całkowity 1 godzina Trudność: Początkujący Porcje: 33 Kalorie: ok. 550 kcal na 1 porcję z 6 pierogami i 60 g sosu. Najlepsza pora roku: Zima

Składniki potrzebne do wykonania pierogów (33-35 pierogów, liczba zależy od grubości ciasta):

Składniki na orkiszowe ciasto:

Składniki na farsz z ciecierzycy i suszonych pomidorów:

Składniki na sos tysiąca wysp:

Wykonanie pierogów orkiszowych z ciecierzycą i suszonymi pomidorami:

Przygotowanie farszu:

  1. Ciecierzycę z puszki lub ze słoika dobrze odsącz i opłucz z zalewy.
  2. Umieść w misce, dodaj suszone pomidory, kilka łyżek zalewy oliwnej z suszonych pomidorów i zblenduj mikserem na jednolitą masę.
  3. Sprawdź jej smak, w razie konieczności lekko ją osól.
  4. Wykonanym farszem nadziewaj pierogi.

Przygotowanie ciasta na pierogi orkiszowe:

  1. Mąki przesiej przez sito, umieść w misie.
  2. Dodaj oliwę z oliwek.
  3. Włącz mikser, miksując, stopniowo dodawaj gorącą wodę.
  4. Na początku nie dotykaj masy rękoma, bo jest bardzo gorąca.

  5. Mieszaj mikserem do wstępnego połączenia składników.
  6. Kiedy masa się przestudzi, wyjmij ją z misy i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.

  7. Masę podziel na 4 części.

  8. Przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą, zostaw na 20-30 min, aby odpoczęła.

  9. Następnie wałkuj ja partiami i wycinaj kółka za pomocą szklanki.

  10. Nadziewaj przygotowanym farszem.

  11. Pamiętaj, aby przygotowane pierogi przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły.

Wykończenie:

  1. W garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć pierogi.

  2. Gotuj, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię, po chwili wyjmij je łyżką cedzakową.

  3. Podawaj z sosem np. tysiąca wysp.

  4. Nadmiar pierogów wystudź i zamróź.

Sos tysiąca wysp:

  1. Jogurt wymieszaj z majonezem i koncentratem pomidorowym lub ketchupem.

  2. Dodaj paprykę słodką, ostrą i szczyptę soli.

  3. Podawaj do pierogów.

Wartości odżywcze

Porcje 33


Ilość na porcję
Kalorie 552kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 17g27%
Węglowodanów całkowicie 85g29%
Błonnik pokarmowy 8g32%
Białko 19g38%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami

Propozycja podania:

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą
Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie
error

Jeśli podobał Ci się tekst, to podziel się z innymi!

Instagram
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share