Kasza z cukinią i ciecierzycą

Kasza jęczmienna z cukinią i ciecierzycą

Kasze są wartościowym źródłem błonnika w diecie. Dania oparte o kasze są proste i szybkie w przygotowaniu. Na rynku spożywczym jest bardzo duża ilość różnego rodzaju kasz, więc jeśli nie lubisz kaszy pęczak, to zamień ją na inne np. gryczaną paloną lub niepaloną, jaglaną itp.
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: ok. 420 g na jedną porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonaniadania:

Składniki główne:

Dodatki:

Wykonanie dania:

Poszczególne kroki:

  1. Ciecierzycę dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą.
  2. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta.
    Możesz użyć do tego przepisu dowolnej kaszy.
  3. Cukinię umyj, osusz, pokrój w kostkę (nie trzeba jej obierać ze skórki) i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie.
  4. Do podsmażonej cukinii dodaj sól i przyprawy.
  5. Następnie dodaj ciecierzycę, ugotowaną kaszę i podsmażaj jeszcze chwilę.
  6. Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki.
    Wskazówka: warto dodać również świeże zioła, dobrze pasują bazylia, mięta, oregano (do wyboru).
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 420kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 13g20%
Węglowodanów Całkowicie 66g22%
Błonnik pokarmowy 11g44%
Białko 13g26%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Dania o niskim indeksie glikemicznym