![Kasza z cukinią i ciecierzycą](https://smako-ksztalcenie.pl/wp-content/uploads/2022/12/Kasza-z-cukinia-i-ciecierzyca-683x1024.jpg)
Kasza jęczmienna z cukinią i ciecierzycą
Kasze są wartościowym źródłem błonnika w diecie. Dania oparte o kasze są proste i szybkie w przygotowaniu. Na rynku spożywczym jest bardzo duża ilość różnego rodzaju kasz, więc jeśli nie lubisz kaszy pęczak, to zamień ją na inne np. gryczaną paloną lub niepaloną, jaglaną itp.
![Kasza z cukinią i ciecierzycą](https://smako-ksztalcenie.pl/wp-content/uploads/2022/12/Kasza-z-cukinia-i-ciecierzyca-scaled.jpg)
Składniki potrzebne do wykonaniadania:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
-
Ciecierzycę dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą.
-
Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta.Możesz użyć do tego przepisu dowolnej kaszy.
-
Cukinię umyj, osusz, pokrój w kostkę (nie trzeba jej obierać ze skórki) i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie.
-
Do podsmażonej cukinii dodaj sól i przyprawy.
-
Następnie dodaj ciecierzycę, ugotowaną kaszę i podsmażaj jeszcze chwilę.
-
Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki.Wskazówka: warto dodać również świeże zioła, dobrze pasują bazylia, mięta, oregano (do wyboru).
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 420kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 13g20%
- Węglowodanów Całkowicie 66g22%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 13g26%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.