Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Szybka i wyrazista pasta kanapkowa. Pomidory suszone nadają jej niepowtarzalnego smaku. Taka pasta może stanowić doskonały dodatek do kanapek i do porcji warzyw.
Składniki potrzebne do wykonania pasty:
Wykonanie pasty:
Poszczególne kroki:
-
Ciecierzycę wyjmij z puszki lub słoika, dobrze opłucz ją z zalewy.
-
Umieść ją w naczyniu i wstępnie zblenduj.
-
Dodaj suszone pomidory z zalewy i jedną łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
-
Dodaj niewielką ilość soku z cytryny i 2-3 łyżki zimnej, przegotowanej wody.
-
Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
-
W razie, gdyby pasta była bardzo gęsta, dodaj jeszcze 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody.
-
Pasty starczy na 4 porcje po ok. 60 g
Wartości odżywcze
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 100kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 5g8%
- Węglowodanów Całkowicie 12g4%
- Błonnik pokarmowy 3.5g15%
- Białko 4g8%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.