Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów, prosta do zrobienia i pyszna

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Szybka i wyrazista pasta kanapkowa. Pomidory suszone nadają jej niepowtarzalnego smaku. Taka pasta może stanowić doskonały dodatek do kanapek i do porcji warzyw.
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 4 Kalorie: ok. 100 kcal na jedną porcję (liczone bez pieczywa) Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania pasty:

Wykonanie pasty:

Poszczególne kroki:

  1. Ciecierzycę wyjmij z puszki lub słoika, dobrze opłucz ją z zalewy.
  2. Umieść ją w naczyniu i wstępnie zblenduj.
  3. Dodaj suszone pomidory z zalewy i jedną łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
  4. Dodaj niewielką ilość soku z cytryny i 2-3 łyżki zimnej, przegotowanej wody.
  5. Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  6. W razie, gdyby pasta była bardzo gęsta, dodaj jeszcze 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody.
  7. Pasty starczy na 4 porcje po ok. 60 g
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 60 g pasty

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 5g8%
Węglowodanów Całkowicie 12g4%
Błonnik pokarmowy 3.5g15%
Białko 4g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa