Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Zupa krem z marchewki i pomarańczy to proste, ale zarazem niebanalne połączenie. Dodatek soku z pomarańczy nadaje zupie niezwykłego aromatu. Prosta zupa krem, która może być podawana z różnymi dodatkami.
Składniki potrzebne do wykonania zupy krem z marchewki i pomarańczy
Do wykonania zupy potrzeba:
Wykonanie zupy:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Z pomarańczy wyciśnij sok.Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
-
Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, dodaj cebulę i podsmażaj ją do zarumienienia, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj wszystko jeszcze przez chwilę. Następnie zalej wszystko ok. 2 szklankami wody (350-500 ml wody, tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy). Gotuj do miękkości.
-
Dodaj sok z jednej pomarańczy, jeszcze raz dokładnie zblenduj.
-
Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz nasionami słonecznika (lub pestkami dyni).
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 293kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 14g22%
- Węglowodanów Całkowicie 39g13%
- Błonnik pokarmowy 9g36%
- Białko 6g12%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.