Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Zupa krem z marchewki i pomarańczy to proste, ale zarazem niebanalne połączenie. Dodatek soku z pomarańczy nadaje zupie niezwykłego aromatu. Prosta zupa krem, która może być podawana z różnymi dodatkami.
Czas Przygotowania 20 mins Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 293 kcal na jedną porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania zupy krem z marchewki i pomarańczy

Do wykonania zupy potrzeba:

Wykonanie zupy:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Z pomarańczy wyciśnij sok.
    Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
  2. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, dodaj cebulę i podsmażaj ją do zarumienienia, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj wszystko jeszcze przez chwilę. Następnie zalej wszystko ok. 2 szklankami wody (350-500 ml wody, tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy). Gotuj do miękkości.
  3. Dodaj sok z jednej pomarańczy, jeszcze raz dokładnie zblenduj.

  4. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz nasionami słonecznika (lub pestkami dyni).
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 293kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 14g22%
Węglowodanów Całkowicie 39g13%
Błonnik pokarmowy 9g36%
Białko 6g12%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania bogate w warzywa, Dania wegetariańskie, Szybkie dania