Deser owocowy ze skyru
Szybki i prosty deser, do którego możesz dodać ulubione owoce. Jeśli zależy Ci na redukcji masy ciała lub jeśli masz insulinooporność, to szczególnie polecam dodatek owoców jagodowych, np. borówka, truskawka, porzeczka. Poza sezonem możesz używać owoców mrożonych. Serek skyr w swoim składzie zawiera 18 g białka w 150 gramowym opakowaniu.
Składniki potrzebne do wykonania deserku:
Składniki potrzebne do wykonania deserku:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
-
Na spód naczynia wyłóż płatki i połowę serka skyr.Wskazówki: jeśli zależy Ci na zwiększeniu białka w diecie najlepiej, zastosuj serek skyr. Można również użyć roślinnej wersji skyru: skyr sojowy.
-
Drugą część skyru zblenduj z truskawkami.Opcjonalnie można dodać łyżeczkę (5 g) cukru lub erytrytolu. Przy dodatku jednej łyżeczki cukru wartość kaloryczna wzrośnie o 20 kcal. Przy dodatkowej samej ilości erytrytolu wartość kaloryczna deseru nie ulegnie zmianie.
-
Podaj z dowolnymi owocami dla osób z problemami metabolicznymi, najlepsze będą owoce jagodowe: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki (poza sezonem można użyć mrożonych).
-
Można przyozdobić świeżą miętą i oprószyć gorzką czekoladą.Poza sezonem letnim można użyć dobrej jakości dżemu truskawkowego lub truskawek mrożonych.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 260kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 5g8%
- Węglowodanów Całkowicie 35g12%
- Błonnik pokarmowy 4g16%
- Białko 21g42%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.