Zupa krem pomidorowo-paprykowy

Zupa krem pomidorowo-paprykowy

Zupa jest niezwykle aromatyczna, dzięki zapiekaniu warzyw w piekarniku. Pieczona papryka nadaje jej ciekawego twista.
Czas Przygotowania 40 mins Czas całkowity 40 minut Trudność: Początkujący Porcje: 3 Kalorie: ok 390 kcal na 1 porcję

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Dodatki:

Wykonanie zupy:

Poszczególne kroki:

  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni C.
  2. Warzywa dobrze umyj.
  3. Marchewkę, obierz i pokrój na mniejsze części. Pomidory pokrój na ćwiartki (nie musisz ich obierać ze skórki, możesz ją zdjąć po upieczeniu, ale nie jest to konieczne). Paprykę oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulek i czosnek obierz ze skórki, cebulę pokrój na mniejsze kawałki (np. ćwiartki).
  4. Wszystkie warzywa: pomidory, marchew, czosnek, cebulę, paprykę włóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą z oliwek i miodem.
    Zupa krem pomidorowo-paprykowy
  5. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut (piecz do miękkości wszystkich warzyw, jeśli masz słabszy piekarnik i warzywa jeszcze nie zmiękły, wydłuż czas pieczenia o kilka minut).
  6. Upieczone warzywa przełóż do garnka i zblenduj w garnku na jednolitą masę. Gęstość zupy możesz regulować dodatkiem wody (np.150-200 ml).
  7. Całość chwilę gotuj.
    Zupę można podawać np. z dodatkami takimi jak ryż, bazylia świeżą, czarnuszka, lub z dodatkiem mozzarelli (małe kulki).
Wartości odżywcze

Wielkość porcji ok 500 ml

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 385kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 13g20%
Węglowodanów Całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 6g24%
Białko 7g15%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania Zupa krem pomidorowo-paprykowy  
Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa