Muffinki marchewkowo-bananowe

Szybkie i proste do zrobienia muffinki z dodatkiem tartej marchewki. Robi się je ekspresowo. W składzie zawierają płatki owsiane, które są żywnością funkcjonalną. Są wykonane na serku skyr, dzięki czemu mają trochę większą zawartość białka niż tradycyjne desery.

Muffinki marchewkowo-bananowe

Dodatki do muffinek można dobierać wedle własnych upodobań, np. zamiast suszonej moreli można dać rodzynki, zamiast orzechów włoskich orzechy pekan czy laskowe. Można do nich wykonać pyszny krem na bazie 3 składników: skyru, masła orzechowego, erytrytolu, który możesz zamienić na cukier puder. W przepisie użyto erytrtolu, ale jeśli go nie lubisz lub nie musisz uważać na kaloryczność dań, to możesz go zastąpić zwykłym cukrem, pamiętaj, że muffinki będą miały wtedy większą kaloryczność. W przepisie użyto oliwy z oliwek pomarańczowej, można też skorzystać z wersji cytrynowej lub użyć po prostu zwykłej oliwy lub oleju rzepakowego.
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 40 minut Trudność: Początkujący Porcje: 10 Kalorie: ok. 230 kcal z dodatkiem 10 g kremu (przepis liczony z użyciem erytrytolu, zamieniając erytrytol na cukier, uzyskasz wyższą kaloryczność) Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania muffinek marchewkowo-bananowych:

Składniki główne:

Dodatki:

Krem do muffinek:

Wykonanie muffinek marchewkowo-bananowych:

Poszczególne kroki:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Papiloty umieść w formie na muffinki.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Morele również pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki oprócz startej marchewki, orzechów i moreli zblenduj blenderem ręcznym lub kielichowym na dość gładką masę. Masa jest dość gęsta.
  5. Do powstałej masy dodaj marchewkę, orzechy, morele lub inne bakalie np. rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  6. Masą napełnij kokilki. Włóż blachę z muffinkami do piekarnika i piecz 25-30 minut (180 stopni).
    Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, dlatego obserwuj co dzieje się z potrawą w trakcie pieczenia. Piecz muffinki do lekkiego zarumienienia.

Wykonanie kremu:

  1. Skyr wymieszaj dokładnie z erytrytolem lub cukrem pudrem i masłem orzechowym. Kremem posmaruj wierzch muffinków.
  2. Możesz je również przyozdobić niewielką ilością tartej marchewki.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 110

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 230kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 12g19%
Węglowodanów Całkowicie 29g10%
Błonnik pokarmowy 3.4g14%
Białko 4g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Muffinki marchewkowo-bananowe

Słowa kluczowe: Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie desery