Skyrnik na kruchym owsianym spodzie
Skyrnik na kruchym owsianym spodzie

Skyrnik na kruchym owsianym spodzie

Szybki i pyszny sernik, można go wykonać w wariancie bez kruchego owsianego spodu, wtedy będzie miał trochę mniej kalorii. Wersja ze spodem ma 600 kcal, wersja bez spodu będzie miała 420 kcal.

Doskonale prezentuje się w obecności owoców jagodowych, może być świetną przekąską lub słodkim śniadaniem. Dokładny przepis i wartości odżywcze znajdziesz poniżej. Smacznego!

Czas Przygotowania 5 mins Czas całkowity 32 minuty Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 600 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Składniki na skyrnik:

Składniki na spód:

Wykonanie:

Wykonanie skyrnika:

  1. W miseczce umieść jajko, serek twarogowy, skyr waniliowy, erytrytol (lub inny słodzik, bądź niewielką ilość cukru)

  2. Wszystko razem zblenduj na gładką masę. Dodaj budyń, wszystko razem dobrze wymieszaj.

  3. Dodaj pokrojone morele suszone, wszystko ponownie wymieszaj. Masa serowa jest już gotowa.

Wykonanie spodu:

  1. Płatki owsiane umieść w malakserze z masłem orzechowym i zmiksuj do powstania sypkiej masy (możesz je też zblendować).
  2. Powstałą masę wyłóż na spód foremek i uklep na płasko. Na spód wylej masę serową.

    Wskazówka: sernik wyjdzie równie smaczny bez spodu, więc jeśli nie masz czasu, to zrób serniczek bez spodu. Użyj skyru waniliowego. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Podawaj z dowolnymi owocami jagodowymi.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 600kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 19g30%
Węglowodanów Całkowicie 61g21%
Błonnik pokarmowy 6g24%
Białko 55g111%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Skyrnik na kruchym owsianym spodzie
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w białko, Dania bogate w owoce, Dania o niskim indeksie glikemicznym