Turecka zupa egzogelin

Turecka zupa ezogelin

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kuminem (kminem rzymskim). Prosta w wykonaniu, zawierająca dużo warzyw. W skład zupy wchodzi soczewica, która cieszy się coraz większą popularnością. Jest ona również doceniana pod względem dietetycznym, gdyż jest bogata w białko (w 100 g soczewicy znajduje się około 25 g białka) i cenny błonnik pokarmowy (8,9 g na 100 g). Zupa doskonale nadaje się na jesienne i zimowe chłody.
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 30 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 570 Najlepsza pora roku: Jesień

Składniki potrzebne do wykonania tureckiej zupy egzogelin:

Do wykonania zupy potrzeba:

Wykonanie tureckiej zupy egzogelin:

Poszczególne kroki:

  1. Wszystkie warzywa dobrze umyj, obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj drobno lub użyj praski do czosnku. Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.

  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę do lekkiego zarumienienia, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, po chwili dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kumin, cynamon, paprykę czerwoną słodka i ostrą). Wszystko razem chwilę jeszcze podsmażaj.

  3. Następnie dodaj 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu to, możesz użyć bulionu płynnego ze słoiczka o dobrym składzie). Ilością dodanego płynu możesz zmieniać gęstość zupy. Zupę zagotuj.
  4. Wsyp soczewicę i wszystko gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaj pół szklanki lub szklankę wody.

    W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur zgodnie z zaleceniem producenta (staraj się nie rozgotować kaszy).
  5. Następnie do zupy dodaj pomidory z puszki (można zamienić na passatę pomidorową) dodaj posiekaną świeżą miętę i wszystko razem chwilę gotuj. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.

  6. Zupę egzogelin podawaj z kaszą bulgur, świeżą miętą lub pietruszką.

    Wskazówki: Jeśli nie lubisz mięty w potrawach wytrawnych, to zamień ją na pietruszkę. Ilość przypraw możesz zmienić w zależności od preferencji. Kaszę bulgur lepiej ugotować osobno zgodnie z zaleceniem producenta, aby nie uległa ona nadmiernemu rozmoczeniu. Jeśli od razu gotujesz kaszę do drugiej porcji to po schłodzeniu umieść ją jak najszybciej w lodówce. Można użyć soczewicy innego koloru.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 740 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 570kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 13.5g21%
Węglowodanów Całkowicie 98g33%
Błonnik pokarmowy 19g76%
Białko 24g48%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym