Aromatyczna, rozgrzewająca zupa szpinakowa
Ta zupa może w prosty sposób spowodować, że w Twojej codziennej diecie znajdzie się większa ilość warzyw. Zupa jest aromatyczna, prosta, wyrazista w smaku. Do jej ugotowania i sfotografowania zachęcił mnie przepis Jamie'go Olivier'a znajdujący się w książce pod tytułem "Jedno". Przepis wzbogaciłam o dodatek ciecierzycy (możesz ją również wymienić na soczewicę), aby miała więcej białka i była bardziej sycąca i zbilansowana pod względem makroskładników. Skosztuj! Smacznego!
Składniki potrzebne do wykonania zupy:
Składniki na 2-porcje zupy:
Wykonanie aromatycznej zupy szpinakowej:
Przygotowanie zupy:
-
Zieleninę i warzywa dobrze umyj, obierz osusz.
-
Warzywa korzeniowe oprócz marchewki pokrój w kostkę, marchew pokrój w dość grube plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, następnie dodaj warzywa korzeniowe i chwilę podsmażaj, często mieszając.
-
Do garnka dodaj przyprawę curry, wymieszaj, chwilę podsmażaj, uważaj, aby nie przypalić, dodaj wodę w takiej ilości, aby przykryła warzywa ok. 1-2 szklanek.
-
Przykryj pokrywą i gotuj wszystko do miękkości.
-
Wlej mleczko kokosowe, wszystko wymieszaj, dodaj liście szpinaku, chwilę gotuj, ale nie za długo, aby liście nie zrobiły się brązowe.
-
Dodaj ciecierzycę z puszki lub słoika.
-
Podawaj z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy, która jest źródłem białka i ryżem brązowym lub kaszą bulgur ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.Wskazówka: jeśli używasz szpinaku mrożonego, dodaj go do podsmażonej cebuli, a po jego roztopieniu dodaj resztę warzyw. Możesz użyć ciecierzycy na raz Bonduelle.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 540kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 22g34%
- Węglowodanów Całkowicie 80g27%
- Błonnik pokarmowy 22g88%
- Białko 15g30%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania: