Aromatyczna i rozgrzewająca zupa szpinakowa to świetny pomysł na posiłek
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa szpinakowa to doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety, szczególnie w chłodniejsze dni. Jej intensywny smak i prostota przygotowania sprawiają, że z łatwością może stać się ulubioną pozycją w Twoim menu. Inspiracją do stworzenia tej potrawy był przepis Jamiego Olivera z książki „Jedno”, który wzbogaciłam o dodatkowe składniki, takie jak ciecierzyca, aby zupa była bardziej sycąca i pełna białka.
Składniki aromatycznej rozgrzewającej zupy szpinakowej
Dzięki obecności ciecierzycy, zupa staje się bardziej zbilansowana pod względem makroskładników, dostarczając białka, błonnika, witamin i minerałów. Jeśli preferujesz, możesz zamiast niej użyć soczewicy, co pozwoli na stworzenie delikatnie innej wersji tego dania. Głównym bohaterem zupy jest świeży szpinak, który dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B i antyoksydanty. Aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, curry, czy chili, nadają potrawie wyrazistości i sprawiają, że każda łyżka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przygotowanie aromatycznej zupy szpinakowej
Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj świeży szpinak i ciecierzycę. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu, aż smaki się połączą. Zupa najlepiej smakuje podawana z ryżem lub chrupiącym pieczywem, które wspaniale uzupełniają jej kremową konsystencję.
Podsumowując, ta prosta zupa to wyjątkowe połączenie smaku, zdrowia i prostoty. To danie, które doskonale sprawdzi się jako pożywny posiłek dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak wiele radości może przynieść miska domowej, rozgrzewającej zupy. Smacznego!
Jeśli lubisz szpinak, to koniecznie skosztuj szakszuki ze szpinakiem.
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa szpinakowa
Ta zupa może w prosty sposób spowodować, że w Twojej codziennej diecie znajdzie się większa ilość warzyw.
Zupa jest aromatyczna, prosta, wyrazista w smaku. Do jej ugotowania i sfotografowania zachęcił mnie przepis Jamie'go Olivier'a znajdujący się w książce pod tytułem "Jedno".
Przepis wzbogaciłam o dodatek ciecierzycy (możesz ją również wymienić na soczewicę), aby miała więcej białka i była bardziej sycąca i zbilansowana pod względem makroskładników. Skosztuj! Smacznego!
Składniki potrzebne do wykonania zupy:
Składniki na 2-porcje zupy:
Wykonanie aromatycznej zupy szpinakowej:
- Zieleninę i warzywa dobrze umyj, obierz osusz.
- Warzywa korzeniowe oprócz marchewki pokrój w kostkę, marchew pokrój w dość grube plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, następnie dodaj warzywa korzeniowe i chwilę podsmażaj, często mieszając.
- Do garnka dodaj przyprawę curry, wymieszaj, chwilę podsmażaj, uważaj, aby nie przypalić, dodaj wodę w takiej ilości, aby przykryła warzywa ok. 1-2 szklanek.
- Przykryj pokrywą i gotuj wszystko do miękkości.
- Wlej mleczko kokosowe, wszystko wymieszaj, dodaj liście szpinaku, chwilę gotuj, ale nie za długo, aby liście nie zrobiły się brązowe.
- Dodaj ciecierzycę z puszki lub słoika.
- Podawaj z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy, która jest źródłem białka i ryżem brązowym lub kaszą bulgur ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.Wskazówka: jeśli używasz szpinaku mrożonego, dodaj go do podsmażonej cebuli, a po jego roztopieniu dodaj resztę warzyw. Możesz użyć ciecierzycy na raz Bonduelle.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 540kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 22g34%
- Węglowodanów całkowicie 80g27%
- Błonnik pokarmowy 22g88%
- Białko 15g30%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa szpinakowa
Propozycja podania:
Jeśli lubisz szpinak, to koniecznie skosztuj szakszuki ze szpinakiem.