Pasta z zielonego groszku i mięty

Pasta jest bardzo prosta w wykonaniu, wymaga jedynie zblendowania kilku składników.  Świetnie nadaje się do kanapek oraz jako dodatek do warzyw.
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: ok. 100 kcal na jedną porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania pasty:

Do wykonania pasty potrzeba:

Wykonanie pasty z groszku konserwowego i mięty:

Poszczególne kroki:

  1. Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą, umieść w misce.

  2. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, świeżą miętę (ilość mięty zależy od preferencji, na początek można dodać 2-3 listki i sprawdzić jak smakuje takie połączenie).

    Miętę można również zastąpić świeżą bazylią.
  3. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Pastę podawaj z pieczywem i warzywami (zdjęcie z propozycją podania znajduje się poniżej).
    Pasta z zielonego groszku i mięty
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 85 g (sama pasta bez pieczywa)

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 5g8%
Węglowodanów Całkowicie 10g4%
Błonnik pokarmowy 3g12%
Białko 3.4g7%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje, Dania o niskim indeksie glikemicznym