Tortilla a’la pizza Margerita, smaczne i pyszne włoskie śniadanie.

Tortilla a’la pizza Margerita

Tortilla a’la pizza Margerita, smaczne i pyszne włoskie śniadanie. Tortilla może zastąpić tradycyjne pieczywo. Jeden placek Tortilli o masie 60 g dostarcza około 184 kcal. Warto przed zakupem sprawdzić skład tortilli.
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 5 mins Czas całkowity 10 minut Porcje: 1 Kalorie: 650 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Składniki główne:

Wykonanie dania:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Mozzarellę pokrój na plasterki.
  3. Patelnie wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek.
  4. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z niewielką ilością wody (2-3 łyżki), dodaj trochę soli i ziół prowansalskich.
  5. Placek tortilli wysmaruj sosem z koncentratu, wyłóż na placku pokrojoną mozzarellę i oliwki. Posyp niewielką ilością parmezanu.
  6. Umieść placek na rozgrzanej patelni, przykryj pokrywą i piecz na małym ogniu do lekkiego zarumienienia tortilli i rozpuszczenia sera.
  7. Podawaj z dowolnymi warzywami np. pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 310

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 650kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 36g56%
Węglowodanów Całkowicie 42g15%
Błonnik pokarmowy 7g29%
Białko 41.5g83%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania Tortilla a’la pizza Margerita, smaczne i pyszne włoskie śniadanie.
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie sniadania i kolacje, Dania o niskim indeksie glikemicznym