Tortilla a’la pizza Margerita
Tortilla a’la pizza Margerita, smaczne i pyszne włoskie śniadanie. Tortilla może zastąpić tradycyjne pieczywo. Jeden placek Tortilli o masie 60 g dostarcza około 184 kcal. Warto przed zakupem sprawdzić skład tortilli.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Składniki główne:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
- Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę pokrój na plasterki.
- Patelnie wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z niewielką ilością wody (2-3 łyżki), dodaj trochę soli i ziół prowansalskich.
- Placek tortilli wysmaruj sosem z koncentratu, wyłóż na placku pokrojoną mozzarellę i oliwki. Posyp niewielką ilością parmezanu.
- Umieść placek na rozgrzanej patelni, przykryj pokrywą i piecz na małym ogniu do lekkiego zarumienienia tortilli i rozpuszczenia sera.
- Podawaj z dowolnymi warzywami np. pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 650kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 36g56%
- Węglowodanów Całkowicie 42g15%
- Błonnik pokarmowy 7g29%
- Białko 41.5g83%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.