Szakszuka ze szpinakiem

Porcje: 1 Czas całkowity: 20 minut Trudność: Początkujący
Szakszuka, czyli smaczny bałagan na patelni!

Szakszuka ze szpinakiem poleca się na pyszne śniadanie

Szakszuka ze szpinakiem to zdrowa i pełna smaku propozycja na śniadanie, lunch lub lekką kolację. To danie inspirowane klasyczną kuchnią Bliskiego Wschodu, wzbogacone o wartości odżywcze i delikatny smak świeżego szpinaku. Jeśli lubisz jajecznicę, ta propozycja wprowadzi Cię w nowy wymiar kulinarnych doznań, oferując bogatszą teksturę i głębszy aromat.

Szakszuka ze szpinakiem. Przepis blog smako-kształcenie.
Szakszuka ze szpinakiem. Przepis blog smako-kształcenie.

Baza szakszuki ze szpinakiem

Bazą szakszuki ze szpinakiem jest duszony świeży szpinak, który stanowi lekką i zdrową i bogatą w kwas foliowy alternatywę dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Dodatek aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, gałka muszkatołowa czy szczypta pieprzu cayenne, podkreśla wyrazisty smak potrawy. Szpinak dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.

Przygotowanie szakszuki ze szpinakiem

Przygotowanie szakszuki ze szpinakiem jest niezwykle proste. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj szpinak i duś go, aż zwiędnie. W zrobionych na patelni wgłębieniach wbij jajka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Możliwości modyfikacji szakszuki ze szpinakiem

Danie można dodatkowo wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak ser feta, oliwki czy świeże zioła, takie jak kolendra czy pietruszka. Szakszuka doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem, które pozwala zebrać aromatyczne smaki z talerza.

Podsumowując, to szybki, zdrowy i smaczny posiłek, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych śniadań, jak i tych, którzy szukają nowych smakowych inspiracji. Spróbuj jej już dziś i przekonaj się, jak łatwo można połączyć prostotę z wyjątkowym smakiem!

Jeśli lubisz dania z jaj, koniecznie skosztuj tortilli na omlecie z dodatkami.

Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 15 minut Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 615 kcal na porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania szakszuki ze szpinakiem:

Wykonanie wszakszuki szpinakowej:

  1. Zieleninę i warzywa dobrze umyj, osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i chwilę ją podsmażaj. Potem wrzuć szpinak i pomidory. Jeśli używasz szpinaku świeżego i nie mieści się on na patelni, to dodawaj go porcjami.

  3. Dodaj przyprawy (sól, pieprz).
  4. Podgrzewaj chwilę, pomiędzy warzywami zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
  5. Patelnie przykryj pokrywką i podgrzewaj potrawę na małym ogniu do ścięcia się białka.
  6. Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem.

  7. Oprósz ziołami, orzechem i serem (możesz użyć parmezanu lub sera feta).
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 615kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 30g47%
Węglowodanów całkowicie 67g23%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Szakszuka ze szpinakiem

Propozycja podania:

Szakszuka ze szpinakiem

Jeśli lubisz dania z jaj, koniecznie skosztuj tortilli na omlecie z dodatkami.

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Szybkie dania, Dania bogate w białko
error

Jeśli podobał Ci się tekst, to podziel się z innymi!

Instagram
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share