Bałagan na patelni
Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Jeśli lubisz jajecznicę, to jest propozycja trochę innej odsłony tego dania. Jest ona wzbogacona w warzywa i przyprawy, które nadają jej doskonały smak i aromat.

Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 15 mins Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 615 kcal na porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania szakszuki:

Składniki na jedną porcję szakszuki:

Wykonanie wszakszuki szpinakowej:

  1. Zieleninę i warzywa dobrze umyj, osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, chwilę ją podsmażaj, potem wrzuć szpinak i pomidory. Jeśli używasz szpinaku świeżego i się nie mieści na patelni, to dodawaj go porcjami.
  3. Dodaj przyprawy (sól, pieprz).
  4. Podgrzewaj chwilę, pomiędzy warzywami zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
  5. Patelnie przykryj pokrywką i podgrzewaj potrawę na małym ogniu do ścięcia się białka.
  6. Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem.

  7. Oprósz ziołami, orzechem i serem (możesz użyć parmezanu lub sera feta).
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 450 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 615kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 30g47%
Węglowodanów Całkowicie 67g23%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Szakszuka ze szpinakiem
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Szybkie dania, Dania bogate w białko