Crumble owsiane z owocami jagodowymi to pyszny i prosty deser, który zachwyci swoją kruchością i bogactwem smaków. Soczyste jagody w połączeniu z chrupiącą owsianą kruszonką tworzą wyjątkową kompozycję, idealną na letnie popołudnia. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich naturalną słodyczą.
Crumble owsiane z owocami jagodowymi
Składniki na owocowy letni bowl:
Wykonanie:
-
Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
-
Płatki owsiane, masło orzechowe, syrop z agawy, migdały należy lekko zblendować.
-
Owoce np. maliny, truskawki, porzeczki (można użyć mieszanki) włóż co naczynia żaroodpornego. Zblendowaną wcześniej "kruszonką" posyp owoce.
-
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach (czas może się różnić w zależności od piekarnika, więc należy obserwować co dzieje się z potrawą).
Uwaga: jeśli nie masz owoców świeżych, to możesz użyć mrożonych, jednak wcześniej należy je rozmrozić. Crumble podajemy ze skyrem lub jogurtem naturalnym. Wskazówka: zimą możesz zrobić crumble ze śliwką lub jabłkiem, gruszką.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 570kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 24g37%
- Węglowodanów Całkowicie 65g22%
- Błonnik pokarmowy 15g60%
- Białko 30g60%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.