Crumble owsiane z owocami jagodowymi to pyszny i prosty deser, który zachwyci swoją kruchością i bogactwem smaków. Soczyste jagody w połączeniu z chrupiącą owsianą kruszonką tworzą wyjątkową kompozycję, idealną na letnie popołudnia. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich naturalną słodyczą.

Czas Przygotowania 5 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 570 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Lato

Składniki na owocowy letni bowl:

Instrukcje

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Płatki owsiane, masło orzechowe, syrop z agawy, migdały należy lekko zblendować.

  3. Owoce np. maliny, truskawki, porzeczki (można użyć mieszanki) włóż co naczynia żaroodpornego. Zblendowaną wcześniej "kruszonką" posyp owoce.

  4. Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach (czas może się różnić w zależności od piekarnika, więc należy obserwować co dzieje się z potrawą).

    Uwaga: jeśli nie masz owoców świeżych, to możesz użyć mrożonych, jednak wcześniej należy je rozmrozić. Crumble podajemy ze skyrem lub jogurtem naturalnym. Wskazówka: zimą możesz zrobić crumble ze śliwką lub jabłkiem, gruszką.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 570kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 24g37%
Węglowodanów Całkowicie 65g22%
Błonnik pokarmowy 15g60%
Białko 30g60%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Crumble owsiane z owocami jagodowymi  
Słowa kluczowe: Dania gogate w białko, Dania bogate w owoce, Dania wegetariańskie, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje