Wegetariańskie curry orzechowe
Danie jest bardzo szybkie do wykonania i można w nim umieścić dodatkową porcję warzyw, a dzięki dodatkowej porcji błonnika będzie sycić na dłużej.
Danie może być podane zarówno z ryżem białym, jak i pełnoziarnistym.
Składniki potrzebne do wykonania curry orzechowego:
Do wykonania curry potrzeba:
Dodatki:
Do curry można jeszcze dodać świeże zioła:
Wykonanie curry orzechowego:
Poszczególne kroki:
-
Cebulę obierz i pokrój w piórka i podsmaż wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na rozgrzanej oliwie.Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać (skórka zostanie w środku maszynki do obierania).
-
Następnie dodaj fasolkę szparagową (może być mrożona), mleczko kokosowe, najlepiej light (można kupić małe opakowanie, ale jeśli zakupiono całą puszkę, to pozostałą ilość mleczka można zamrozić np. w foremkach na lód i wykorzystać do innych dań), masło orzechowe i pomidory z puszki. Całość gotuj, aż do zmięknięcia fasolki.
-
Dodaj przyprawy: curry, słodka papryczka, sól. Można też dodać starty imbir, jeśli lubisz.
-
Na sam koniec dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę (z puszki lub ze słoiczka). Curry najlepiej smakuje z ryżem np. brązowym. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.Warzywa lub rośliny strączkowe konserwowe takie jak np. ciecierzyca czy fasola warto dobrze opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli z zalewy. Produkty z puszek, których nie użyjemy w całości do przepisu, najlepiej jest przełożyć do szklanego naczynia.
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 640kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 30g47%
- Węglowodanów Całkowicie 81g27%
- Błonnik pokarmowy 20g80%
- Białko 18g36%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Warzywa lub rośliny strączkowe konserwowe takie jak np. ciecierzyca czy fasola warto dobrze opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli z zalewy.
Produkty z puszek, których nie użyjemy w całości do przepisu, najlepiej jest przełożyć do szklanego naczynia.