Pesto z buraków
Pesto z buraków

Makaron z pesto buraczanym

Do tego przepisu doskonale nada się makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Te makarony mają większą zawartość białka w porównaniu do zwykłych makaronów, dzięki temu sycą na dłużej. Pesto jest ekspresowe do wykonania. Doskonale smakuje z dodatkiem orzecha włoskiego.

Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 5 mins Czas całkowity 15 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: ok. 570 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Składniki potrzebne do wykonania makaronu z pesto buraczanym:

Wykonanie makaronu z pesto buraczanym:

Przygotowanie warzyw:

  1. Do przygotowania dania możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępne są one w większości sklepów.

  2. Buraki zblenduj z parmezanem, orzechami, czosnkiem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny (kilka kropel).

  3. Makaron ugotuj Al Dente zgodnie z zaleceniem producenta. Połącz sos z makaronem. Możesz go chwilę podgrzać razem z makaronem.

    Wskazówki: Jeśli używasz buraków surowych, to na początku dobrze je umyj, osusz, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zapakuj w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. do miękkości (ok. 1 h). Jeśli nie masz makaronu z soczewicy lub ciecierzycy, użyj zwykłego makaronu, najlepiej pełnoziarnistego. A jako dodatek białka dołóż do dania mozzarelle light lub podsmażone tofu. Makarony ze strączków warto używać w swojej codziennej diecie, ponieważ zawierają dużo białka. Możesz użyć makaronu z ciecierzycy, soczewicy, groszku zielonego, są dostępne w np. Lidlu.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 570kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 61g21%
Błonnik pokarmowy 17g68%
Białko 30g60%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Pesto z buraków
Słowa kluczowe: Dania bogate w warzywa, Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie