Wegetariańskie letnie leczo

Wegetariańskie leczo
Wegetariańskie leczo

Proste w wykonaniu letnie leczo z dużą ilością warzyw, doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Można je podawać z dodatkiem kaszy, makaronu, ryżu. Zamiast mięsa w tym leczo doskonale prezentuje się wędzone tofu. Potrawa jest idealna do wykorzystania na dwa obiady, jeśli nie chce Ci się gotować, po prostu ugotuj więcej, podziel na porcje i masz gotowy pyszny obiad na następny dzień. Skosztuj!

Czas Przygotowania 10 minut Czas Gotowania 30 minut Czas całkowity 40 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: ok. 500 kcal na porcję Najlepsza pora roku: Lato

Składniki potrzebne do wykonania wegetariańskiego leczo:

Składniki główne:

Przyprawy do leczo:

Dodatek białkowy:

Dodatek węglowodanowy:

Wykonanie wegetariańskiego leczo:

Przygotowanie wegetariańskiego leczo:

  1. Warzywa dobrze umyj. Cukinii nie musisz obierać. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia. Dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę.
  3. Dodaj przyprawy: paprykę ostrą słoną, wędzoną. Smaż warzywa, często mieszając przez ok. 10 min (do zmięknięcia papryki).
  4. Dodaj passatę pomidorową. Gęstość zupy wyreguluj według swoich preferencji, dodając wodę.
  5. Dodaj sól, pieprz.
  6. Oprósz pietruszką lub świeżą bazylią.
    Leczo podawaj z dodatkiem białkowym (wskazówki) i węglowodanowym np. dowolna kasza, makaron pełnoziarnisty, makaron z ciecierzycy, ryż np. pełnoziarnisty lub dobrym pieczywem.

Przygotowanie tofu:

  1. Tofu pokrój w kostkę dodaj olej, przyprawy np. papryka słodka, ostra, wędzona, wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj chwilę, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia tofu.
    Wskazówki: Jeśli nie chcesz używać tofu, to użyj soczewicy lub ciecierzycy z puszki jako dodatek do dania. Jeśli nie chcesz wersji wegetariańskiej, to zamień tofu na pierś z kurczaka lub indyka.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 500kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 54g18%
Błonnik pokarmowy 11g44%
Białko 21g42%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Wegetariańskie leczo
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Szybkie dania