Proste w wykonaniu letnie leczo z dużą ilością warzyw, doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Można je podawać z dodatkiem kaszy, makaronu, ryżu. Zamiast mięsa w tym leczo doskonale prezentuje się wędzone tofu. Potrawa jest idealna do wykorzystania na dwa obiady, jeśli nie chce Ci się gotować, po prostu ugotuj więcej, podziel na porcje i masz gotowy pyszny obiad na następny dzień. Skosztuj!
Wegetariańskie letnie leczo
Składniki potrzebne do wykonania wegetariańskiego leczo:
Składniki główne:
Przyprawy do leczo:
Dodatek białkowy:
Dodatek węglowodanowy:
Wykonanie wegetariańskiego leczo:
Przygotowanie wegetariańskiego leczo:
-
Warzywa dobrze umyj. Cukinii nie musisz obierać. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
-
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia. Dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę.
-
Dodaj przyprawy: paprykę ostrą słoną, wędzoną. Smaż warzywa, często mieszając przez ok. 10 min (do zmięknięcia papryki).
-
Dodaj passatę pomidorową. Gęstość zupy wyreguluj według swoich preferencji, dodając wodę.
-
Dodaj sól, pieprz.
-
Oprósz pietruszką lub świeżą bazylią.Leczo podawaj z dodatkiem białkowym (wskazówki) i węglowodanowym np. dowolna kasza, makaron pełnoziarnisty, makaron z ciecierzycy, ryż np. pełnoziarnisty lub dobrym pieczywem.
Przygotowanie tofu:
-
Tofu pokrój w kostkę dodaj olej, przyprawy np. papryka słodka, ostra, wędzona, wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj chwilę, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia tofu.Wskazówki: Jeśli nie chcesz używać tofu, to użyj soczewicy lub ciecierzycy z puszki jako dodatek do dania. Jeśli nie chcesz wersji wegetariańskiej, to zamień tofu na pierś z kurczaka lub indyka.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 500kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 26g40%
- Węglowodanów Całkowicie 54g18%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 21g42%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.