Owsianka makowo-pomarańczowa
Kolejna propozycja zimowej owsianki z dodatkiem maku i pomarańczy w doskonały sposób może urozmaicić zimowe poranki. Możesz ją modyfikować na swój własny sposób, zmieniając dodatki. Przepis potraktuj jako bazę, resztę zmień po swojemu!
Składniki potrzebne do wykonania makowo-pomarańczowej owsianki:
Składniki na świąteczną owsiankę:
Wykonanie owsianki makowo-pomarańczowej:
Przygotowanie owsianki makowo-pomarańczowej:
-
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane i mak, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.
-
Owsianka najlepiej smakuje podana z pomarańczą (lub mandarynką) i migdałami, ale możesz je wymienić na inne ulubione orzechy.
-
Do owsianki dodaj wiórki gorzkiej czekolady. Można też dodać trochę dżemu żurawinowego. Oprósz cynamonem.
Jeśli chcesz, aby owsianka była bardziej sycąca, to możesz do niej dodać połowę serka skyr lub bielucha.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 540kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 21g33%
- Węglowodanów Całkowicie 79g27%
- Błonnik pokarmowy 9g36%
- Białko 19g38%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.