Owsianka makowo-pomarańczowa

Porcje: 1 Czas całkowity: 10 minut Trudność: Początkujący
Świąteczna rozgrzewająca owsianka makowo-pomarańczowa.

Owsianka makowo-pomarańczowa na świąteczne śniadania i nie tylko

Owsianka makowo-pomarańczowa to idealna propozycja na zimowe poranki, która łączy w sobie rozgrzewające, aromatyczne smaki i wartości odżywcze. Dodatek maku oraz soczystej pomarańczy sprawia, że ta owsianka jest nie tylko pyszna, ale również bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina C i wapń, w który bogaty jest mak. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii.

Owsianka makowo-pomarańczowa. Przepis blog smako-kształcenie.
Owsianka makowo-pomarańczowa. Przepis blog smako-kształcenie.

Składniki świątecznej owsianki

Bazą owsianki są klasyczne płatki owsiane, które można ugotować na mleku lub napoju roślinnym– wybór należy do Ciebie! W trakcie gotowania możesz dodać otartą skórkę z pomarańczy, by podkreślić jej cytrusowy aromat. Mak natomiast nadaje potrawie ciekawej tekstury oraz charakterystycznego, lekko orzechowego smaku.

Owsianka makowo-pomarańczowa to danie, które można łatwo dostosować do własnych upodobań. Na wierzch możesz dodać ulubione owoce, takie jak mandarynki, granat czy maliny, oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego dla dodatkowej słodyczy. Nie zapomnij o garści orzechów lub nasion, które wzbogacą wartości odżywcze i nadadzą daniu chrupkości.

Różne warianty owsianki makowo-pomarańczowej

Przepis ten stanowi doskonałą bazę, którą możesz modyfikować w zależności od swoich potrzeb i preferencji. Dodatek przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy wanilia, pozwoli stworzyć unikalne wariacje smakowe. Dzięki temu ta nigdy Ci się nie znudzi i za każdym razem będzie zaskakiwać czymś nowym.

Podsumowując to nie tylko zdrowy i pyszny początek dnia, ale także świetna okazja do eksperymentów kulinarnych. Wypróbuj ją już dziś i odkryj, jak smaczne mogą być zimowe śniadania!

Dodatkowo skosztuj owsianki pierniczkowej.

Owsianka makowo-pomarańczowa

Kolejna propozycja zimowej owsianki z dodatkiem maku i pomarańczy w doskonały sposób może urozmaicić zimowe poranki. Możesz ją modyfikować na swój własny sposób, zmieniając dodatki. Przepis potraktuj jako bazę, resztę zmień po swojemu!

Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 5 minut Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 540 na porcję Najlepsza pora roku: Zima

Składniki potrzebne do wykonania owsianki makowo-pomarańczowej:

Wykonanie owsianki makowo-pomarańczowej:

  1. Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane i mak, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.
    Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.
  2. Owsianka najlepiej smakuje podana z pomarańczą (lub mandarynką) i migdałami, ale możesz je wymienić na inne ulubione orzechy.

  3. Do owsianki dodaj wiórki gorzkiej czekolady. Można też dodać trochę dżemu żurawinowego. Oprósz cynamonem.

    Jeśli chcesz, aby owsianka była bardziej sycąca, to możesz do niej dodać połowę serka skyr lub bielucha.

Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 540kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 21g33%
Węglowodanów całkowicie 79g27%
Błonnik pokarmowy 9g36%
Białko 19g38%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Owsianka makowo-pomarańczowa

Propozycja podania:

Owsianka makowo-pomarańczowa

Dodatkowo skosztuj owsianki pierniczkowej.

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje, Szybkie śniadania i kolacje