Kasza jęczmienna z cukinią i ciecierzycą
Kasze są wartościowym źródłem błonnika w diecie. Dania oparte o kasze są proste i szybkie w przygotowaniu. Na rynku spożywczym jest bardzo duża ilość różnego rodzaju kasz, więc jeśli nie lubisz kaszy pęczak, to zamień ją na inne np. gryczaną paloną lub niepaloną, jaglaną itp.
Składniki potrzebne do wykonaniadania:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
-
Ciecierzycę dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą.
-
Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta.Możesz użyć do tego przepisu dowolnej kaszy.
-
Cukinię umyj, osusz, pokrój w kostkę (nie trzeba jej obierać ze skórki) i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie.
-
Do podsmażonej cukinii dodaj sól i przyprawy.
-
Następnie dodaj ciecierzycę, ugotowaną kaszę i podsmażaj jeszcze chwilę.
-
Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki.Wskazówka: warto dodać również świeże zioła, dobrze pasują bazylia, mięta, oregano (do wyboru).
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 420kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 13g20%
- Węglowodanów Całkowicie 66g22%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 13g26%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.