Sałatka ze szpinaku i czarnuszki

Szpinak jest dobrym źródłem witamin (w tym kwasu foliowego) i składników mineralnych (np. wapnia). Sałatka jest prosta do wykonania, jeśli nie lubisz szpinaku, to zastąp go rukolą lub roszpunką. Czarnuszka doskonale podkreśla smak dania.
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 200 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

Do wykonania sałatki potrzeba:

Wykonanie sałatki:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa dobrze umyj, pomidorki pokrój na połówki.
  2. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj ulubione zioła.
    Jeśłi nie lubisz szpinaku, to zamień go na roszpunkę, rukolę, sałatę lodową lub inną zieleninę, którą lubisz.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 160 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 200kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 17g27%
Węglowodanów Całkowicie 9.3g4%
Błonnik pokarmowy 3.2g13%
Białko 5g10%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania bogate w warzywa, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Szybkie dania, Dania o niskim indeksie glikemicznym