Owsianka czekoladowa
Owsianka o pysznym czekoladowym smaku.
Szybka w przygotowaniu, doskonała na śniadanie.
Składniki potrzebne do wykonania owsianki czekoladowej:
Do wykonania owsianki potrzeba:
Wykonanie owsianki czekoladowej:
Poszczególne kroki:
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła. Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.
Aby, podkreślić smak można dodać szczyptę soli.Dodaj łyżkę kakao. Mieszaj do połączenia składników i zgęstnienia owsianki. Owsianka ma budyniową konsystencję.
Podaj z owocami (mogą być dowolne owoce np. banan, wiśnie, czereśnie. Osoby z problemami metabolicznymi najlepiej, jeśli użyją owoców jagodowych: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, poza sezonem można używać mrożonych) i orzechami.
- Można ją przyozdobić świeżą miętą i oprószyć gorzką czekoladą.Płatki owsiane są wartościowym składnikiem diety.Podana poniżej wartość energetyczna owsianki została obliczona bez uwzględnienia dodatku cukru.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 553kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 23g36%
- Węglowodanów Całkowicie 72g24%
- Błonnik pokarmowy 7g29%
- Białko 18g36%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Tu była owsianka czekoladowa.