Owsianka czekoladowa
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 5 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 553 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania owsianki czekoladowej:

Do wykonania owsianki potrzeba:

Wykonanie owsianki czekoladowej:

Poszczególne kroki:

  1. Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła. Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.

    Aby, podkreślić smak można dodać szczyptę soli.
  2. Dodaj łyżkę kakao. Mieszaj do połączenia składników i zgęstnienia owsianki. Owsianka ma budyniową konsystencję.

  3. Podaj z owocami (mogą być dowolne owoce np. banan, wiśnie, czereśnie. Osoby z problemami metabolicznymi najlepiej, jeśli użyją owoców jagodowych: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, poza sezonem można używać mrożonych) i orzechami.

  4. Można ją przyozdobić świeżą miętą i oprószyć gorzką czekoladą.
    Płatki owsiane są wartościowym składnikiem diety. Podana poniżej wartość energetyczna owsianki została obliczona bez uwzględnienia dodatku cukru.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 553kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 23g36%
Węglowodanów Całkowicie 72g24%
Błonnik pokarmowy 7g29%
Białko 18g36%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Tu była owsianka czekoladowa.

Owsianka czekoladowa

Słowa kluczowe: Dania bogate w owoce, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie, Szybkie śniadania i kolacje