Pasta a la paprykarz

Pasta a’la paprykarz

Szybka i prosta do wykonania pasta. Dodatek ciecierzycy sprawi, że będzie miała więcej białka, co da większy efekt sycący. Świetnie do niej pasują różne dodatki warzywne.
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 4 Kalorie: 1 porcja 150 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania pasty:

Składniki główne:

Dodatki:

Wykonanie pasty:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa umyj, osusz.
  2. Ciecierzycę z puszki lub ze słoiczka opłucz dobrze z zalewy.
  3. Cebulę pokrój w drobne piórka.
  4. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce.
  5. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, ugotuj ją zgodnie z zaleceniem producenta.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę. Następnie do lekko podsmażonej cebuli dodaj resztę startych warzyw i przyprawy. Następnie dodaj 3-4 łyżki wody i wszystko duś chwilę, do miękkości warzyw.
  7. W misce umieść ugotowaną kaszę jaglaną, 3 łyżki przecieru pomidorowego, ciecierzycę i duszone warzywa z patelni. Wszystko razem zblenduj. W razie konieczności dodaj soli i więcej przypraw, ponownie zblenduj.
    Pasty starczy na 3-4 porcje.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 150kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 6g10%
Węglowodanów Całkowicie 20g7%
Błonnik pokarmowy 4g16%
Białko 4g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje