Owsianka pierniczkowa świąteczna
Ta owsianka o piernikowym smaku i zapachu doskonale nadaje się na sezon okołoświąteczny. Pachnie goździkami, cynamonem, a smak słodkości doskonale podbija kwaśny dżem z żurawiny. Płatki owsiane górskie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który dobrze wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Spróbuj dla smaku i dla zdrowia.
Składniki potrzebne do wykonania pierniczkowej owsianki:
Składniki na świąteczną owsiankę:
Wykonanie owsianki pierniczkowej:
Przygotowanie owsianki pierniczkowej:
-
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane i daktyle pokrojone na drobno, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok. 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.
Aby, podkreślić smak można dodać małą szczyptę soli. -
Dodaj łyżkę kakao i łyżeczkę przyprawy do piernika.
-
Mieszaj do połączenia składników i zgęstnienia owsianki, dodaj cynamon. Owsianka ma budyniową konsystencję.
-
Podaj z pomarańczą lub mandarynką, łyżką dżemu żurawinowego i migdałami lub dowolnymi orzechami.
Wskazówka: nie trzeba dodawać cukru czy słodzika, bo daktyle nadają owsiance smak słodki. Niektóre przyprawy do piernika mają w składzie cukier, najlepiej wybrać taką bez jego dodatku. Do gotującej się owsianki możesz dodać również łyżkę siemienia lnianego jeśli lubisz. Jeśli chcesz, aby owsianka była bardziej sycąca, to możesz do niej dodać połowę serka skyr lub bielucha.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 430kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 14g22%
- Węglowodanów Całkowicie 66g22%
- Błonnik pokarmowy 9g36%
- Białko 16g32%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania: