Omlet na serku skyr

Sycący omlet na serku skyr

Dzięki użyciu skyru omlet jest bardzo sycący. Można go podawać z różnymi dodatkami. W tym przepisie jako dodatków użyto gorzkiej czekolady, sosu z malin i dodatku owoców jagodowych.
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 583 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania omletu na serku skyr:

Do wykonania omletu potrzeba:

Do wykonania sosu malinowego potrzeba:

Wykonanie olmetu na serku skyr:

Poszczególne kroki przygotowania omletu:

  1. Czekoladę posiekaj nożem na drobne wiórki.

  2. Wbij jajko do miski, następnie dodaj całe opakowanie skyru, mąkę (można ją przesiać przez sito), płatki owsiane, proszek do pieczenia, erytrytol. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, to można dodać 2-3 łyżki wody. Dodaj połowę czekolady (drugą połową posyp gotowy omlet). Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
  3. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę z oliwek. Zmniejsz ogień i wyłóż ciasto na patelnię. Podsmażaj chwilę na średnim ogniu do ścięcia się ciasta. Kiedy spód ciasta się zarumieni, obróć omlet na drugą stronę za pomocą szpatułki. Omlet przykryj pokrywką i na małym ogniu podsmażaj kilka minut. Możesz omlet znowu obrócić, aby podsmażyć go jeszcze chwilę z drugiej strony.

Poszczególne kroki przygotowania sosu malinowego:

  1. Maliny zblenduj z dodatkiem erytrytolu lub cukru.
    Wskazówki: można użyć skyru naturalnego lub waniliowego. Sos można zrobić z dowolnych owoców jagodowych.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 400 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 583kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 20.2g32%
Węglowodanów Całkowicie 81g27%
Błonnik pokarmowy 9g36%
Białko 34g68%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Poza sezonem warto używać owoców mrożonych. Dla osób, które zmagają się z insulinoopornością, najlepsze są owoce jagodowe takie jak: maliny, borówki, jagody, porzeczki. Są one świetnym źródłem witamin i antyoksydantów.
Maliny mrożone Maliny mrożone

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w białko, Dania bogate w owoce