Makaron z pesto buraczanym
Do tego przepisu doskonale nada się makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Te makarony mają większą zawartość białka w porównaniu do zwykłych makaronów, dzięki temu sycą na dłużej. Pesto jest ekspresowe do wykonania. Doskonale smakuje z dodatkiem orzecha włoskiego.
Składniki
Składniki potrzebne do wykonania makaronu z pesto buraczanym:
Wykonanie makaronu z pesto buraczanym:
Przygotowanie warzyw:
-
Do przygotowania dania możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępne są one w większości sklepów.
-
Buraki zblenduj z parmezanem, orzechami, czosnkiem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny (kilka kropel).
-
Makaron ugotuj Al Dente zgodnie z zaleceniem producenta. Połącz sos z makaronem. Możesz go chwilę podgrzać razem z makaronem.
Wskazówki: Jeśli używasz buraków surowych, to na początku dobrze je umyj, osusz, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zapakuj w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. do miękkości (ok. 1 h). Jeśli nie masz makaronu z soczewicy lub ciecierzycy, użyj zwykłego makaronu, najlepiej pełnoziarnistego. A jako dodatek białka dołóż do dania mozzarelle light lub podsmażone tofu. Makarony ze strączków warto używać w swojej codziennej diecie, ponieważ zawierają dużo białka. Możesz użyć makaronu z ciecierzycy, soczewicy, groszku zielonego, są dostępne w np. Lidlu.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 570kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 26g40%
- Węglowodanów Całkowicie 61g21%
- Błonnik pokarmowy 17g68%
- Białko 30g60%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.