Makaron penne z cukinią i oliwkami
Cukinia świetnie zwiększa objętość dania i doskonale przyjmuje smaki użytych przypraw.
Cukinia ma jedynie 17 kcal na 100 g, więc może być doskonała w żywieniu osób chcących zmniejszyć masę ciała.
Cukinię można podawać na wiele różnych sposobów, jednym z nich jest sałatka makaronowa z makaronem penne.
Dodatek oliwek sprawi, że danie nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki potrzebne do wykonania makaronu penne z cukinią i oliwkami:
Wykonanie makaronu penne z oliwkami:
Poszczególne kroki:
-
Makaron penne ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odcedź.
-
Cebulę pokrój w piórka, cukinię pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać).
-
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę, cukinię, dodaj czosnek przyciśnięty przez praskę.Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać
-
Dodaj przyprawy: sól, bazylię (lub inne, jakie lubisz). Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj.
-
Część wyłóż na talerz ozdób liśćmi roszponki, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą mini. Resztę schłodź i zjedz na 2 porcję.Wskazówka: Aby roszponka dłużej zachowała świeżość, obłóż ją namoczonym ręcznikiem kuchennym.
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 680kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 28.5g44%
- Węglowodanów Całkowicie 79g27%
- Błonnik pokarmowy 12g48%
- Białko 34g68%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania