Płatki owsiane górskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, są min. cennym prebiotykiem, zawierają beta-glukany, będące frakcją błonnika rozpuszczalnego, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych.
Osobom z insulinoopornością, czy innymi zaburzeniami metabolicznymi bardziej zaleca się spożywanie płatków owsianych górskich niż błyskawicznych.
Płatki owsiane górskie mogą również wspomagać perystaltykę jelit i zapobiegać zaparciom.
Płatki owsiane górskie mogą być wykorzystane na wiele sposobów, jednym nich jest domowa granola czekoladowa, która ma prosty skład i doskonale może uzupełniać domowe desery.
Domowa granola czekoladowa
Granola czekoladowa jest łatwa w wykonaniu, wspaniale może wzbogacić śniadania lub przekąski. Taka granola może być dodana wraz z owocami do jogurtu i stanowić pożywny deser.
Przechowywana w zamkniętym szklanym pojemniku zachowuje swoją chrupkość. Przy zastosowaniu tej granoli można sporządzić pyszny deser z bananem i domową granolą.
Składniki potrzebne do wykonania domowej granoli czekoladowej:
Składniki główne:
Wykonanie domowej granoli czekoladowej:
Poszczególne kroki:
- Daktyle namocz w przegotowanej wodzie.
- Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół na 180 stopni.
- Gdy daktyle zmiękną, zblenduj je razem z wodą na gładki krem.
Czekoladę pokrój na małe kawałki.
- Do misy włóż: płatki owsiane, cynamon, kakao, pokrojoną czekoladę, szczyptę soli, oliwę z oliwek, pastę z daktyli i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, pilnuj, aby nie przypalić granoli.
Porcje 6
- Ilość na porcję
- Kalorie 190kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 11g17%
- Węglowodanów Całkowicie 18.5g7%
- Błonnik pokarmowy 2.4g10%
- Białko 3.5g8%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.