Darmowe materiały edukacyjne e-book 7 dni z talerzem zdrowia i przywitanie

Darmowy e-book 7 dni z talerzem zdrowia

Decyzja o zmianie diety powinna być podjęta w sposób przemyślany. Ważne jest, aby podkreślić, żeby diety nie zmieniać na tydzień, miesiąc, ale długotrwale. Najlepsza dieta to taka, którą potrafimy utrzymywać długoterminowo.

Osobiście jestem zwolennikiem, aby słowo dieta zamieniać na zmianę sposobu żywienia lub zmianę stylu życia.

Z doświadczenia wiem, że słowo dieta czasem budzi mylne wyobrażenia, a u wielu pacjentów nawet uczucie lęku. Dieta często kojarzy się z zakazami, ograniczeniami. Zdarza się, że pacjenci przed wizytą u dietetyka praktykują spożywanie „ostatniej wieczerzy”, co tylko obrazuje, jak bardzo nieprawidłowe podejście mają do samej diety i procesu redukcji masy ciała.

Warto zapamiętać, że dieta to nie tylko ograniczenia, ale również nowe bodźce, stanowiące ciekawe wyzwanie, to także praca nad sobą, która kształtuje nowe umiejętności pod opieką dietetyka.

Pamiętaj, że decyzja o zmianie stylu życia powinna być długoterminowa, wprowadzona na stałe, a więc szczególnie powinno Ci zależeć, aby obrany model żywieniowy był możliwy do realizacji w każdej sytuacji.

Dieta mylnie wielu osobom kojarzy się z życiem według rozpiski, którą często stanowi przygotowany przez dietetyka jadłospis. Warto pamiętać, że to nie jest jedyne narzędzie, którym dysponuje dietetyk, osobiście jestem zwolennikiem pracy z pacjentami na zaleceniach żywieniowych, edukacji żywieniowej, samoobserwacji za pomocą dzienniczka żywieniowego, dyskusji, kosztowaniu nowych smaków, proponowaniu nowych rozwiązań, edukacji gastronomicznej.

Warto zapamiętać, że jadłospis to nie jest jedyne rozwiązanie, jakie może zaproponować dietetyk pacjentowi z określonym problemem zdrowotnym. Czasem może on jednak stanowić inspirację do zmiany nawyków żywieniowych oraz podpowiedź jak komponować posiłki.

Oprócz tego, że czasem niepoprawnie rozumiemy słowo „dieta”, o czym pisałam powyżej, to mamy również błędne przekonania na temat zawodu dietetyka, który kojarzony jest najczęściej tylko z odchudzaniem. A dietetyka to cała gama różnorodnych specjalności, mamy dietetyków pediatrycznych, geriatrycznych, dietetyków zajmujących się chorobami metabolicznymi i wielu innych. Czasem dietetyk może być przydatny w celu zwiększenia masy ciała np. u pacjenta w trakcie leczenia choroby nowotworowej.

Jako jeden z moich celów zawodowych obrałam sobie walkę z mitami na temat diet i żywienia. Chcę uczyć pacjentów zdrowego podejścia do dietetyki. Współczesna dietetyka coraz silniej opiera się na dowodach naukowych, z których możemy korzystać i wprowadzać takie zmiany w naszym żywieniu, które będą służyły naszemu zdrowiu.

Poniżej znajdziesz darmowy e-book, który możesz bezpłatnie pobrać. Jest to materiał edukacyjny, który ma za zadanie pokazać Ci jak zacząć jeść inaczej, w jaki sposób komponować dania i wplatać w nie cenne pod aspektem zdrowotnym rośliny strączkowe.

Materiał jest zupełnie bezpłatny.

Skąd pomysł na wykonanie takiego materiału edukacyjnego?

Część z was zapewne kojarzy Piramidę Zdrowego Żywienia, która była narzędziem edukacyjnym przedstawiającym w sposób graficzny, jak powinna wyglądać nasza dieta. W roku 2020 to narzędzie edukacyjne zostało zastąpione nowym przedstawieniem graficznym Talerzem Zdrowego Żywienia (o nim możesz więcej poczytać tutaj). Jest to świetne narzędzie, które w sposób przejrzysty przedstawia, jakie powinny być proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami naszej diety.

Proporcje przedstawione są na poniższej grafice:

Talerz Zdrowego Żywienia-przykład

Moje materiały w postaci e-booka, zawierają propozycję 7 posiłków skomponowanych zgodnie z ideą Talerza Zdrowego Żywienia.

Pamiętaj, że podane przepisy mogą stanowić jedynie inspirację, na podstawie której możesz tworzyć swoje własne modyfikacje w oparciu o proporcje podane w przepisach. Niektóre posiłki możesz przygotować w większych porcjach, dzięki czemu masz przygotowany obiad na dwa dni. Przedstawione w materiale przepisy mają wyliczone wartości odżywcze (kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany).

Pamiętaj, aby dać sobie czas i wprowadzać zmiany stopniowo. Tylko w taki sposób utrzymasz motywację i wprowadzisz zmiany na stałe.

Od czego zacząć wprowadzać zmiany w nawykach żywieniowych dowiesz się tutaj.

Staraj się jeść więcej:

Produktów z pełnego ziarna np. płatki owsiane, makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe, kasze.

Różnokolorowych warzyw i owoców warzywa i owoce powinny być spożywane minimum w ilości 400 g. Warto pamiętać, że warzyw w diecie powinno być więcej niż owoców (warzywa ¾, a owoce ¼).

Nasion roślin strączkowych, spróbuj wprowadzić soczewicę, ciecierzycę, a następnie fasolę, bób, groch, soję.

Ryb zwłaszcza tłustych ryb morskich, łosoś, halibut, makrela.

Produktów mlecznych niskotłuszczowych i fermentowanych np. jogurty naturalne, kefiry.

Orzechów np. włoskich, laskowych, nasion np. nasion słonecznika, pestek np. pestek dyni. O wartości kalorycznej orzechów więcej przeczytasz tutaj.

Staraj się jeść mniej:

Soli staraj się zastępować ją przyprawami świeżymi i suszonymi.

Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych np. kiełbas, wędlin, boczku, pasztetów itp.

Cukru i napojów słodzonych.

Produktów przetworzonych np. produktów fast food, słonych przekąsek, batonów z dużą ilością soli, cukrów i tłuszczów.

W codziennym żywieniu warto dokonać zamiany:

-Oczyszczone produkty zbożowe np. jasne pieczywo zamień na produkty zbożowe pełnoziarniste, np. wek zamień na chleb graham lub inny pełnoziarnisty, makaron zwykły na makaron pełnoziarnisty.

-Mięso czerwone np. wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę i przetwory mięsne np. kiełbasy wędliny, boczek, pasztety zamieniaj jak najczęściej na ryby, kurczaka, indyka, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy.

-Napoje słodzone zamień na wodę np. wodę z dodatkiem owoców (malin, pomarańczy).

-Tłuszcze zwierzęce np. smalec, słoninę, masło w dużych ilościach staraj się zamieniać na zdrowe tłuszcze roślinne np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy.

-Produkty mleczne pełnotłuste zamieniaj na produkty mleczne niskotłuszczowe np. kefiry, ser twarogowy chudy lub półtłusty, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

-Smażenie zastępuj gotowaniem, duszeniem, pieczeniem.

-Zmniejsz spożycie soli, staraj się zastępować ją ziołami np. prowansalskimi, tymiankiem, oregano, bazylią. Zarówno dodatek ziół suszonych, jak i świeżych podniesie znacząco smakowitość dań.

Obok tych zmian staraj się do swojego stylu życia wpleść większą ilość aktywności fizycznej. Tylko aktywność fizyczna, którą polubisz, zostanie z Tobą na dłużej.

Pamiętaj, że każda aktywność jest lepsza od żadnej. Pamiętaj również, że aktywność fizyczna to nie tylko sport, ale także tak zwana aktywność spontaniczna, czyli spacery, korzystanie ze schodów, a nie windy, wybieranie jazdy na rowerze zamiast jazdy samochodem.

Więcej na ten temat przeczytasz w darmowym e-booku.

A co jeśli nie mam czasu?

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, to warto opracować plan minimun związany z żywieniem, który obejmuje:

-Porcję warzyw (minimum 100 g dodanych do każdego posiłki, nawet tego niezdrowego),

-Zjedzenie przynajmniej jednego pełnowartościowego posiłku dziennie,

-Dbanie o to, aby w każdym posiłku było źródło białka.

Taki plan możesz wykorzystać w momencie, kiedy masz duże przeciążenie obowiązkami zawodowymi czy też rodzinnymi.

Do bardziej złożonych zaleceń dietetycznych możesz wrócić, gdy Twój tryb życia wróci do normy.

Plan minimum związany z aktywnością fizycznąaj

Na każdy dzień tygodnia możesz zaplanować inną ilość kroków np.

Poniedziałek -plan minimum: 6 tysięcy kroków.

Środa -plan optimum: 8 tysięcy kroków.

Sobota i niedziela -plan maksimum: po 10 tysięcy kroków.

Aktywność fizyczna ma sprawiać przyjemność, a nie być źródłem nieprzyjemności. Możesz popróbować różnych aktywności lub nawet wprowadzić dłuższe spacery (wzbogacone np. o słuchanie podcastów) i też będzie dobrze.

Pamiętaj, aby być najsprawniejszą wersją siebie i porównywać swoją kondycję po zmianach nawyków i wprowadzeniu ćwiczeń do wcześniejszej swojej kondycji.

Należy być elastycznym i pamiętać, że każda aktywność fizyczna jest lepsza od żadnej (nawet taka co trwa 1-5 minut!).

Dieta może być ciekawym doświadczeniem, dlatego ważne jest, aby nie podchodzić do jej realizacji, jak do czegoś, co musi być zrobione, tylko jako do nowego zadania, które doprowadzi nas do celu i którego chcemy się podjąć.

Życzę powodzenia!

Jeśli podoba Ci się to, co robię to postaw mi wirtualną kawę.

„Zasiej ziarno pozytywnej myśli, a zbierz plon pozytywnej zmiany”