Pokochaj dynię na jesień !

Różne odmiany dyń
Różne odmiany dyń

O dyni

Dynie mają różne kształty, rozmiary, kolory, zależą one od odmiany i klimatu, w którym rosną. Dynia w naszym kraju zyskuje coraz większa popularność. To warzywo jest dość łatwe w uprawie i daje duże plony.

W Polsce najczęściej uprawiane gatunki to dynia zwyczajna i dynia olbrzymia.

W sklepach możemy znaleźć wiele jej odmian, a najbardziej popularną odmianą stała się dynia Hokkaido.

Odmiany dyni różnią się smakiem oraz wartością odżywczą.

Miąższ dyni jest coraz częściej wykorzystywany do wykonywania dżemów, sosów, ciast, a sama dynia jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Dynia jest bogata w witaminy E, C,  witaminy z grupy B oraz zawiera spore ilości karotenoidów: β-karotenu, β-kryptoksantyny, α-karotenu, luteiny, zeaksantyny.

Warto zaznaczyć, że barwniki karotenoidowe mają silne właściwości przeciwutleniające, mogą chronić organizm przed wolnymi rodnikami, wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udaru, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), chorób nowotworowych.

Dynia bogata jest także w takie składniki mineralne jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo i selen. Zawiera także spore ilości pektyn, które należą do błonnika rozpuszczalnego, który ma działanie poprawiające funkcje jelit, zmniejsza wchłanianie glukozy i cholesterolu z przewodu pokarmowego.

Wykazano, że dynia może mieć działanie przeciwnowotworowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe, dlatego warto ją włączyć w swój sposób żywienia.

Ze względu na dużą wartość odżywczą i prozdrowotną dynia jest coraz częściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Warto zaznaczyć, że dynia ma wiele zalet również gastronomicznych, szybko się gotuje, ma wszechstronne zastosowanie w potrawach zarówno na słodko, jak i na słono, a przygotowane potrawy są sycące, smaczne i bardzo zdrowe, dodatkowo niskokaloryczne (dynia w zależności od odmiany ma 25-45 kcal na 100 g).

Dynia należy również do warzyw lekkostrawnych i morze być wykorzystywana przez osoby z ograniczeniami żywieniowymi. Ze względu na swoje właściwości technologiczne i odżywcze może stanowić doskonałe uzupełniać żywienie osób starszych.

Poprawa sposobu żywienia jednostek jest kluczowa w celu poprawy zdrowia populacji, a żywność niskoprzetworzona może odgrywać ogromną rolę.

W celu wzmocnienia odporności po czasach COVID 19 badania naukowe kładą nacisk na stosowanie zbilansowanej i przeciwzapalnej diety.

Dynia ze swoim działaniem przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, immunomodulującym doskonale się do tego nadaje.

Dynia nie tylko nada kolorów jesiennym dniom, ale również doskonale wpłynie na poprawę funkcji układu odpornościowego.

Warto pamiętać, że może być równie pomocna w procesie odchudzania, ponieważ w 100 gramach w zależności od odmiany dostarcza 25-45 kcal. Najbardziej kaloryczna jest dynia piżmowa.

Może ona wspaniale nadawać daniom objętości, przykładem takiego przepisu jest curry dyniowe, na które przepis znajduje się w darmowym e-booku. Z kolei tutaj można znaleźć przepis na pyszną jesienną zupę z dyni.

W żywieniu człowieka, oprócz miąższu dyni są również cenne pestki dyni zawierające spore ilości żelaza (15 mg na 100 g produktu). Z pestek dyni powstaje wartościowy olej, który tłoczony na zimno zachowuje cenne właściwości odżywcze. Jest to olej, który należy stosować tylko na zimno np. do sałatek.

Szczegóły na temat walorów zdrowotnych miąższu dyni i pestek dyni zaprezentowano na grafice poniżej.

Dynia właściwości odżywcze
Dynia właściwości odżywcze

Dynia przede wszystkim jest kojarzona z amerykańskim Halloween, natomiast coraz więcej badań naukowych potwierdza, że stosowanie jej w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

O samej dyni i jej odmianach można się dowiedzieć w ciekawym miejscu: Dyniowe Pole, ul. Graniczna 2, 42-310 Przybynów.

Miejsce jest idealne na wykonanie przepięknych fotografii, jak i dowiedzenia się o niej czegoś ciekawego. Odwiedziny można zakończyć zakupem okazałej dyni.

Poniżej galeria zdjęć z Pola Dyniowego w Przybynowie.

Najbardziej popularne odmiany dyni i wartość odżywcza

Najbardziej popularne odmiany dyni to:

-Dynia zwyczajna
-Hokkaido (ma jadalną skórkę,nie trzeba jej obierać)
-Makaronowa
-Piżmowa
-Muscatt

Indeks glikemiczny dyni wynosi 51 (niskiindeks glikemiczny)

Ładunek glikemiczny w 100 g wynosi 4,9 (niski ładunek glikemiczny).

Wartość odżywcza w 100 g jest przedstawiona na grafice poniżej.

Podsumowując, ze względu na wartości odżywcze niską kaloryczność warto dynię wprowadzić do jadłospisu, a jak to zrobić można dowiedzieć się z darmowego e- booka.

E book zawiera 10 dań z zastosowaniem dyni.

Na grafikach poniżej znajduje się kilka przykładów.

Wartość odżywcza dyni
Wartość odżywcza dyni
Pokochaj dynię na jesień!
Pokochaj dynię na jesień!

Te przepisy oraz inne znajdziesz w darmowym e booku.

Jeśli podoba Ci się to, co robię to postaw mi wirtualną kawę.

Literatura

1. Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Kaniszewski S.: Wybrane wskaźniki wartości odżywczej i jakość sensoryczna dyni surowej i po upieczeniu. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 2017, 25: 145–154.

2. Wieczorek-Chełmińska Z. Nowoczesna dietetyczna książka kucharska. PZWL 2011.

3. Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J., Zielińska M.: Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka. Problemy Higieny i Epidemiologii 2017, 98 (1): 17-22.

4.Hussain A., Kausar T., Sehar S. et al: A review on biochemical constituents of pumpkin and their role as pharma foods; a key strategy to improve health in post COVID 19 period. Food Production, Processing and Nutrition (2023) 5:22 https://doi.org/10.1186/s43014-023-00138-z

5. Adams G.G., Imran S., Wang S. et al.: The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International 44 (2011) 862–867.

6. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dynia-nie-tylko-na-halloween/

7. Segnit N. Leksykon smaków. Dynia. Buchmann, Warszawa 2010.