Zupa dyniowa
Składniki potrzebne do wykonania zupy dyniowej:
Składniki główne zupy dyniowej:
Dodatki do ozdobienia zupy dyniowej (do jednej porcji):
Wykonanie zupy dyniowej:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Cebulę pokrój w piórka.Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
-
Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i pokrojony w plastry czosnek (czosnek dodaj trochę później, aby się nie przypalił). Dodaj resztę warzyw i wszystko razem podsmażaj chwilę.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dynię piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół, przez ok 40 minut (do miękkości miąższu), aby przygotować z niej puree. Jeśli nie masz na to czasu, podsmażaj dynię razem z resztą warzyw. -
Dodaj przyprawy: kurkuma 0,5-1 łyżeczka (wedle uznania), słodką paprykę 1 łyżeczka, sól. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie zalej wszystko ok 350-500 ml wody (tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy). Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość zblenduj na gładki krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.Z podanych składników wyjdą ok 4 porcje po 550-750 ml (w zależności od zużytej wody do wykonania zupy).
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 509kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 28g44%
- Węglowodanów Całkowicie 58g20%
- Błonnik pokarmowy 12g48%
- Białko 13g26%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Zupa z dyni może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja dyni zwyczajnej dostarcza zaledwie 130 kcal, a dyni piżmowej – 225 kcal.
Dynia ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco kaloryczności dania.