Zupa dyniowa

Porcje: 4 Czas całkowity: 45 minut Trudność: Początkujący

Zupa dyniowa – rozgrzewający krem na jesienne dni

Zupa dyniowa to klasyczne danie, które doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, oferując kremową konsystencję i delikatny smak. Dynia jest wszechstronnym warzywem, bogatym w beta-karoten i jednocześnie w luteinę i zeaksantynę. Są one bez wątpienia kluczowe dla zdrowia narządu wzroku.

Zupa dyniowa. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Zupa dyniowa. Przepis na blogu smako-kształcenie.

Zupa dyniowa-Składniki i ich wartości odżywcze

  • Dynia (najlepiej Hokkaido): Bogata w beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy.
  • Marchew: Źródło beta-karotenu, witaminy A i błonnika, korzystnie wpływa na wzrok i trawienie.
  • Ziemniaki: Dostarczają węglowodanów złożonych, potasu i witaminy C, zapewniając energię i wspierając funkcje mięśni.
  • Cebula i czosnek: Zawierają związki siarkowe o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, wspomagając odporność.
  • Mleczko kokosowe (light): Nadaje zupie kremową konsystencję, dostarczając zdrowych tłuszczów o średniej długości łańcucha (MCT). Są one szybko metabolizowane przez organizm.
  • Oliwa z oliwek: Źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
  • Kurkuma: Zawiera kurkuminę o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.

Zupa dyniowa-Korzyści zdrowotne i smakowe

To niskokaloryczne danie, bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie oczu, układ odpornościowy i trawienie. Kremowa konsystencja i delikatny i dodatkowo lekko słodkawy smak dyni w połączeniu z aromatycznymi przyprawami sprawiają, że jest to potrawa lubiana przez wielu.

Sposób podania i zastosowanie

Zupę dyniową najlepiej podawać na gorąco. Dodatkowo można ją udekorować posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą oraz posypaną prażonymi pestkami dyni, które dodają chrupkości i wzbogacają wartość odżywczą dania. Świetnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem lub grzankami. Może stanowić samodzielny posiłek lub może być serwowana jako pierwsze danie obiadowe.

Dodatkowe wskazówki

  • Pieczenie dyni: Aby zintensyfikować smak zupy, dynię można upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut, a następnie dodać do zupy.
  • Regulacja konsystencji: Ilość dodanej wody można dostosować do preferencji, uzyskując bardziej gęsty lub rzadszy krem.
  • Przechowywanie: Zupę można przechowywać w lodówce do 2-3 dni; przed podaniem wystarczy ją podgrzać na wolnym ogniu.

Zupa dyniowa to proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie, które warto włączyć do jesiennego menu, ciesząc się jego walorami smakowymi i odżywczymi. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Skosztuj podobny przepis na samą  zupę z dyni, fety i warzyw. Ma ona nieco inny smak od zupy opisanej powyżej. Jej dominującymi składnikami są ser feta, papryka i dynia. Bez wątpienia oba warianty są warte wypróbowania i z pewnością wniosą coś nowego i ciekawego do Twoich posiłków.

Więcej o właściwościach dyni poczytaj w artykule Pokochaj dynię na jesień. Z pewnością jest to ciekawe warzywo.

Zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa krem na jesienne dni.
Dynia to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do wykorzystania w kuchni.
Można z niej zrobić wszechstronne dania bogate w beta-karoten, ale również luteinę i zeaksantynę (są one bardzo ważne dla narządu wzroku).
Z pewnością jest to warzywo, które powinno zagościć w Twojej kuchni na stałe.

Czas Przygotowania 15 minut Czas Gotowania 30 minut Czas całkowity 45 minut Trudność: Początkujący Porcje: 4 Kalorie: ok. 510 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Jesień

Składniki potrzebne do wykonania zupy dyniowej:

Dodatki do ozdobienia zupy dyniowej (do jednej porcji):

Wykonanie zupy dyniowej:

  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
    Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
  2. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek,  podsmaż cebulę i pokrojony w plastry czosnek (czosnek dodaj trochę później, aby się nie przypalił). Dodaj resztę warzyw i wszystko razem podsmażaj chwilę.

    Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dynię piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół, przez ok 40 minut (do miękkości miąższu), aby przygotować z niej puree. Jeśli nie masz na to czasu, podsmażaj dynię razem z resztą warzyw.
  3. Dodaj przyprawy: kurkuma 0,5-1 łyżeczka (wedle uznania), słodką paprykę 1 łyżeczka, sól. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie zalej wszystko ok 350-500 ml wody (tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy).

    Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe i całość zblenduj na gładki krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.

    Z podanych składników wyjdą ok 4 porcje po 550-750 ml (w zależności od zużytej wody do wykonania zupy).

Wartości odżywcze

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 509kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 28g44%
Węglowodanów całkowicie 58g20%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 13g26%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Zupa dyniowa

Zupa z dyni może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja dyni zwyczajnej dostarcza zaledwie 130 kcal, a dyni piżmowej – 225 kcal.

Dynia ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco kaloryczności dania.

Propozycja podania:

Skosztuj podobny przepis na samą  zupę z dyni, fety i warzyw. Ma ona nieco inny smak od zupy opisanej powyżej. Jej dominującymi składnikami jest ser feta.

Więcej o właściwościach dyni poczytaj w artykule Pokochaj dynię na jesień.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa