Dieta śródziemnomorska i Włoskie produkty

Dietę śródziemnomorską i włoskie produkty, które są dla niej charakterystyczne warto wprowadzić do swojego codziennego żywienia. W tym artykule znajdziesz 5 włoskich produktów charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej. Z pewnością doskonale wzbogacą one Twój codzienny jadłospis w naprawdę prosty sposób. Twoje menu zgodne z dietą śródziemnomorską zyska nie tylko smakowo, ale również zdrowotnie.

Kuchnia włoska oparta jest na zasadach diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata [1].

Jest to również najbardziej popularna i doceniana kuchnia na świecie. Należy podkreślić, że jest ona różna w różnych regionach Włoch.

Dieta śródziemnomorska i włoskie produkty

Najbardziej kojarzoną z Włochami potrawą jest pizza, jednak warto zwrócić uwagę, że ta kuchnia jest również źródłem wielu innych wartościowych produktów i przepisów, które doskonale wzbogacą naszą dietę. Kuchnia włoska jest tak bardzo popularna, że charakterystyczne dla niej produkty znajdziemy również w wielu dyskontach w Polsce i warto z tego korzystać.

Diera śródziemnomorska na liście UNESCO

Ciekawostką jest, że UNESCO wpisało dietę śródziemnomorską w 2010 i ponownie w 2013 na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości [2,3]. Obecnie obserwujemy coraz większe zainteresowanie produktami włoskimi i coraz więcej można ich znaleźć na polskim rynku. Są one dostępne nawet w popularnych marketach właśnie dlatego, że mają wiele walorów zdrowotnych.

Najbardziej znane włoskie produkty

Najbardziej znane produkty w kuchni włoskiej to: czosnek, bazylia, oregano, tymianek i wszechobecna w przepisach oliwa z oliwek [4]. Kuchnia włoska i jej produkty słyną z tego, że opierają się na produktach świeżych, a przede wszystkim na warzywach i aromatycznych przyprawach.

Znaczna część przepisów włoskich charakteryzuje się prostotą przygotowania, niewielką ilością składników, ale za to kładzie się w nich duży nacisk na bardzo wysoką ich jakość.

Makaron z sosem pomidorowym i burratą. Dieta śródziemnomorska i włoskie produkty.
Tutaj możesz zobaczyć przykładowe danie, które zawiera produkty włoskie charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej. Możesz je przygotować w bardzo prosty sposób. Najlepiej zaraz spróbuj tego dania: Makaron z sosem pomidorowym i burratą

Zapoznaj się z 5 włoskimi produktami godnymi uwagi, jakie ma do zaoferowania dieta śródziemnomorska. Mogą one zwiększyć walory zdrowotne Twojej diety i pełnić funkcję produktów funkcjonalnych.

Dieta śródziemnomorska i włoskie produkty:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek extra virgin – jest jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, cenionym za swoje właściwości przeciwzapalne dlatego, że powiada zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL), przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, oliwa z oliwek może wspomagać zdrowie serca i układu krążenia. Przeczytaj o oliwie z oliwek i diecie śródziemnomorskiej.

Pomidorki o niezwykłym smaku

Pomidory San Marzano – charakteryzujące się niską zawartością wody i wysoką zawartością likopenu, antyoksydantu, który może zmniejszać ryzyko chorób serca i chorób nowotworowych. Pomidory te są często używane w sosach i pastach pomidorowych, będących podstawą wielu włoskich dań.

Bogate w omega 3 orzechy

Orzechy włoskie – są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu, mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są również bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Spróbuj zrobić pyszne domowe pesto z rukoli z dodatkiem orzechów włoskich.

Ryż o czarnym kolorze

Czarny ryż Venere – rzadki gatunek ryżu pochodzący z Włoch, wyróżniający się czarnym kolorem i orzechowym smakiem. Jest bogaty w białko, błonnik, żelazo i antyoksydanty, zwłaszcza antocyjaniny, które mogą przyczyniać się do ochrony przed chorobami serca i niektórymi chorobami nowotworowymi.

Ser parmigiano Reggiano

Ser Parmigiano-Reggiano – twardy, dojrzewający ser, bogaty w białko, wapń i fosfor, które są kluczowe dla zdrowych kości i zębów. Jego intensywny smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, pozwalając jednocześnie na ograniczenie ilości soli. Warto go stosować w umiarkowanych ilościach, gdyż oprócz opisanych korzyści zawiera dużo tłuszczu, ale jego dodatek w ilości 10-20 g do potrawy znacząco poprawi intensywność jej smaku.

Każdy z tych produktów może wnosić unikalne korzyści dla zdrowia, przy okazji będąc przy tym smacznym dodatkiem do codziennej diety.

Taki jest twój ulubiony produkt lub przepis który spełnia założenia diety śródziemnomorskiej i zawiera włoskie produkty?

Oliwka z której wyrabia się drogocenna oliwę z oliwek, która jest charakterystycznym produktem dla kuchni włoskiej. Dieta śródziemnomorska i włoskie produkty.
Oliwka z której wyrabia się drogocenna oliwę z oliwek, która jest charakterystycznym produktem dla kuchni włoskiej.

Przeczytaj więcej na temat diety śródziemnomorskiej i jej korzystnego wpływu na zdrowie.

Jak wyżej wspomniano, ważnym elementem diety śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek zwana płynnym złotem, więcej możesz przeczytać o niej w artykule oliwa z oliwek jej miejsce w naszej diecie.

Pamiętaj, że dieta śródziemnomorska i włoskie produkty mogą doskonale podnieść walory zdrowotne Twojej codziennej diety!
Bez wątpienia ich wprowadzenie przyniesie Ci większą satysfakcję z posiłków i na dodatek zwiększy walory zdrowotne dań.

Piśmiennictwo:

  1. Vitiello V., Germani A., et al. The new modern mediterranean diet Italian pyramid. Ann Ig 2016; 28: 179-186.
  2. Ferre M.G, Willett W.C.: The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview. J Intern Med  2021 Sep;290(3):549-566.  doi: 10.1111/joim.13333. Epub 2021 Aug 23.
  3. Esposito K., Maiorino M, et al. A journey into a Mediterranean diet and type 2 diabetes: a systematic review with meta-analyses. BMJ Open . 2015 Aug 10;5(8):e008222.  doi: 10.1136/bmjopen-2015-008222.
  4. Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s. 30-39.

Podobne wpisy