Materiały edukacyjne 7 dni z talerzem zdrowia

W tym wpisie znajdziesz wartościowe materiały edukacyjne 7 dni z talerzem zdrowia. Nauczysz się z nich jak prosto komponować bardziej zdrowe i zgodne z ideą talerza zdrowia posiłki. Materiały możesz pobrać poniżej w postaci pliku pdf.

Darmowy e-book 7 dni z talerzem zdrowia

Zmiana nawyków żywieniowych z materiałami edukacyjnymi 7 dni z talerzem zdrowia

Decyzja o zmianie nawyków żywieniowych powinna być podjęta w sposób przemyślany. Ważne jest, aby podkreślić, żeby swojego sposobu żywienia nie zmieniać na tydzień, miesiąc, ale już długotrwale. Najlepsza dieta to taka, którą potrafimy utrzymywać długoterminowo.
Osobiście jestem zwolennikiem, aby słowo dieta zamieniać na zmianę sposobu żywienia lub zmianę stylu życia.
Z doświadczenia wiem, że słowo dieta czasem budzi mylne wyobrażenia, a u wielu pacjentów nawet uczucie lęku. Dieta często kojarzy się z zakazami, ograniczeniami lub przymusem. Zdarza się, że pacjenci przed wizytą u dietetyka praktykują spożywanie „ostatniej wieczerzy”. Niestety obrazuje to tylko, jak bardzo nieprawidłowe podejście mają oni do samej diety i procesu redukcji masy ciała.

Warto zapamiętać, że dieta to nie tylko ograniczenia. To również nowe bodźce, stanowiące ciekawe wyzwanie, to także praca nad sobą, która kształtuje nowe umiejętności pod opieką dietetyka.

Zmiana nawyków żywieniowych powinna być długoterminowa

Pamiętaj, że decyzja o zmianie stylu życia powinna być długoterminowa i wprowadzona już na stałe. Dlatego szczególnie powinno Ci zależeć, aby obrany model żywieniowy był możliwy do realizacji w każdej życiowej sytuacji.
Dieta mylnie wielu osobom kojarzy się z życiem według rozpiski, którą często stanowi przygotowany przez dietetyka jadłospis. Warto pamiętać, że to nie jest jedyne narzędzie, którym dysponuje dietetyk. Osobiście jestem zwolennikiem pracy z pacjentami na zaleceniach żywieniowych, edukacji żywieniowej, samoobserwacji za pomocą dzienniczka żywieniowego. Ważne jest również prowadzenie merytorycznej dyskusji z pacjentem, jak również kosztowanie nowych smaków przez pacjenta, proponowaniu nowych wspólnych dla obu stron rozwiązań. Ważną rolę w trwałej zmianie nawyków ma edukacja gastronomicznej. Dzięki, której pacjent poszerza swoją wiedze na przykład na temat przygotowywania posiłków.

Jadłospis nie jest jedynym materiałem edukacyjnym dietetyka

Warto zapamiętać, że jadłospis to nie jest jedyne rozwiązanie, jakie może zaproponować dietetyk pacjentowi z określonym problemem zdrowotnym. Czasem może on jednak stanowić inspirację do zmiany nawyków żywieniowych oraz podpowiedź jak komponować posiłki.
Oprócz tego, że czasem niepoprawnie rozumiemy słowo „dieta”, o czym pisałam powyżej, to mamy również błędne przekonania na temat zawodu dietetyka. Jest on często kojarzony jest najczęściej tylko z odchudzaniem. A dietetyka to cała gama różnorodnych specjalności, mamy dietetyków pediatrycznych, geriatrycznych, dietetyków zajmujących się chorobami metabolicznymi i wielu innych. Czasem dietetyk może być przydatny wśród pacjentów chcących zwiększyć masę ciała, przykładowo u pacjentów w trakcie leczenia choroby nowotworowej.

Jako jeden z moich celów zawodowych obrałam sobie walkę z mitami na temat diet i żywienia. Chcę uczyć pacjentów zdrowego podejścia do dietetyki. Współczesna dietetyka coraz silniej opiera się na dowodach naukowych, z których możemy korzystać na co dzień. Wprowadzanie zmian w naszym żywieniu, zgodnych ze współczesną wiedzą będzie zapewne korzystnie wpływać na stan naszego zdrowia. Pomoże również zapobiec występowaniu wielu chorób przewlekłych, przykładowo cukrzycy typu 2.

Poniżej znajdziesz darmowy e-book, który możesz bezpłatnie pobrać. Jest to materiał edukacyjny, który ma za zadanie pokazać Ci jak zacząć jeść inaczej oraz w jaki sposób komponować dania. Ten materiał edukacyjny również pokarze Ci jak wplatać w codzienne żywienie wartościowe pod aspektem zdrowotnym rośliny strączkowe.

Więcej na temat żywienia znajdziesz w artykule zmiana nawyków żywieniowych-od czego zacząć?

Materiał jest zupełnie bezpłatny.

Skąd pomysł na wykonanie materiałów edukacyjnych 7 dni z talerzem zdrowia?

Część z was zapewne kojarzy Piramidę Zdrowego Żywienia. Było to narzędzie edukacyjne, które w sposób graficzny przedstawiało, jak powinna wyglądać nasza dieta. W roku 2020 to narzędzie edukacyjne zostało zastąpione nowym przedstawieniem graficznym Talerzem Zdrowego Żywienia (o nim możesz więcej poczytać tutaj). Jest to świetne narzędzie, które w przejrzysty sposób przedstawia, jakie powinny być proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami naszej diety. Materiały edukacyjne 7 dni z talerzem zdrowia będą dla Ciebie bardzo pomocne w długofalowym i stopniowym wprowadzaniu zmian sposobu żywienia.

Proporcje składników diety zgodne z ideą Talerza Zdrowia zostały przedstawione na grafice poniżej:

Talerz Zdrowego Żywienia-przykład

Moje materiały w postaci e-booka, zawierają propozycję 7 posiłków skomponowanych zgodnie z ideą Talerza Zdrowego Żywienia. Jest to zbiór posiłków obiadowych na cały tydzień.
Pamiętaj, że podane przepisy mogą stanowić jedynie inspirację, na podstawie której możesz tworzyć swoje własne modyfikacje w oparciu o proporcje podane w przepisach. Niektóre posiłki możesz przygotować w większych porcjach, dzięki czemu masz przygotowany obiad na dwa dni. Przedstawione w materiale przepisy mają wyliczone wartości odżywcze (kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany).

Pamiętaj, aby dać sobie czas i wprowadzać zmiany stopniowo. Tylko w taki sposób utrzymasz motywację i wprowadzisz zmiany na stałe.

Od czego zacząć wprowadzać zmiany w nawykach żywieniowych dowiesz się tutaj.


aby poprawić swój sposób żywienia Staraj się jeść więcej:

  • Produktów z pełnego ziarna np. płatki owsiane, makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe, kasze.
  • Różnokolorowych warzyw i owoców warzywa i owoce powinny być spożywane minimum w ilości 400 g. Warto pamiętać, że warzyw w diecie powinno być więcej niż owoców (warzywa ¾, a owoce ¼).
  • Nasion roślin strączkowych, spróbuj wprowadzić soczewicę, ciecierzycę, a następnie fasolę, bób, groch, soję.
  • Ryb zwłaszcza tłustych ryb morskich, łosoś, halibut, makrela.
  • Produktów mlecznych niskotłuszczowych i fermentowanych np. jogurty naturalne, kefiry.
  • Orzechów np. włoskich, laskowych, nasion np. nasion słonecznika, pestek np. pestek dyni. O wartości kalorycznej orzechów więcej przeczytasz tutaj.

Aby poprawić swój sposób żywienia Staraj się jeść mniej:

  • Soli staraj się zastępować ją przyprawami świeżymi i suszonymi.
  • Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych np. kiełbas, wędlin, boczku, pasztetów itp.
  • Cukru i napojów słodzonych.
  • Produktów przetworzonych np. produktów fast food, słonych przekąsek, batonów z dużą ilością soli, cukrów i tłuszczów.

W codziennym żywieniu warto dokonać zamiany:

  • Oczyszczone produkty zbożowe np. jasne pieczywo zamień na produkty zbożowe pełnoziarniste, np. wek zamień na chleb graham lub inny pełnoziarnisty, makaron zwykły na makaron pełnoziarnisty.
  • Mięso czerwone np. wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę i przetwory mięsne np. kiełbasy wędliny, boczek, pasztety zamieniaj jak najczęściej na ryby, kurczaka, indyka, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy.
  • Napoje słodzone zamień na wodę np. wodę z dodatkiem owoców (malin, pomarańczy).
  • Tłuszcze zwierzęce np. smalec, słoninę, masło w dużych ilościach staraj się zamieniać na zdrowe tłuszcze roślinne np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy.
  • Produkty mleczne pełnotłuste zamieniaj na produkty mleczne niskotłuszczowe np. kefiry, ser twarogowy chudy lub półtłusty, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Smażenie zastępuj gotowaniem, duszeniem, pieczeniem.
  • Zmniejsz spożycie soli, staraj się zastępować ją ziołami np. prowansalskimi, tymiankiem, oregano, bazylią. Zarówno dodatek ziół suszonych, jak i świeżych podniesie znacząco smakowitość dań.

Obok tych zmian staraj się do swojego stylu życia wpleść większą ilość aktywności fizycznej. Tylko aktywność fizyczna, którą polubisz, zostanie z Tobą na dłużej.

Pamiętaj, że każda aktywność jest lepsza od żadnej. Pamiętaj również, że aktywność fizyczna to nie tylko sport, ale także tak zwana aktywność spontaniczna, czyli spacery, korzystanie ze schodów, a nie windy, wybieranie jazdy na rowerze zamiast jazdy samochodem.

A co jeśli nie mam czasu?

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, to warto opracować plan minimum związany z żywieniem, który obejmuje:

  • Porcję warzyw (minimum 100 g dodanych do każdego posiłki, nawet tego niezdrowego),
  • Zjedzenie przynajmniej jednego pełnowartościowego posiłku dziennie,
  • Dbanie o to, aby w każdym posiłku było źródło białka.

Taki plan możesz wykorzystać w momencie, kiedy masz duże przeciążenie obowiązkami zawodowymi czy też rodzinnymi.

Do bardziej złożonych zaleceń dietetycznych możesz wrócić, gdy Twój tryb życia wróci do normy.

Plan minimum związany z aktywnością fizyczną

Na każdy dzień tygodnia możesz zaplanować inną ilość kroków np.

Poniedziałek -plan minimum: 6 tysięcy kroków.

Środa -plan optimum: 8 tysięcy kroków.

Sobota i niedziela -plan maksimum: po 10 tysięcy kroków.

Aktywność fizyczna ma sprawiać przyjemność, a nie być źródłem nieprzyjemności. Możesz popróbować różnych aktywności lub nawet wprowadzić dłuższe spacery (wzbogacone np. o słuchanie podcastów) i też będzie dobrze.

Pamiętaj, aby być najsprawniejszą wersją siebie i porównywać swoją kondycję po zmianach nawyków i wprowadzeniu ćwiczeń do wcześniejszej swojej kondycji.

Należy być elastycznym i pamiętać, że każda aktywność fizyczna jest lepsza od żadnej (nawet taka co trwa 1-5 minut!).

Dieta może być ciekawym doświadczeniem, dlatego ważne jest, aby nie podchodzić do jej realizacji, jak do czegoś, co musi być zrobione, tylko jako do nowego zadania, które doprowadzi nas do celu i którego chcemy się podjąć.

Życzę powodzenia!


Jednodniowy jadłospis 1800 kcal z wykorzystaniem posiłku obiadowego z darmowego e-booka

Jeśli podoba Ci się to, co robię to postaw mi wirtualną kawę.

Buycoffeto

„Zasiej ziarno pozytywnej myśli, a zbierz plon pozytywnej zmiany”

Podobne wpisy