Pesto z rukoli to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek do dań.
Oto kilka jego walorów zdrowotnych:
- Bogactwo antyoksydantów: Rukola jest pełna przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
- Wsparcie dla układu odpornościowego: Dzięki zawartości witamin A, C i E wspomaga odporność.
- Zdrowe tłuszcze: Oliwa z oliwek i orzechy (np. orzechy włoskie, nerkowce czy migdały) w pesto dostarczają zdrowych tłuszczów, korzystnych dla serca.
- Wapń i żelazo: Rukola jest źródłem tych minerałów, wspomagając zdrowie kości i zapobiegając anemii.
- Niski indeks glikemiczny: Pesto z rukoli jest lekkie i nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Idealne do makaronów, kanapek lub jako zdrowy dip!
Pesto z rukoli
Do wykonania pesto możesz użyć również pietruszki, bazylii. Jest to chwila roboty, a za pomocą takiego pesto doskonale można podnieść walory smakowe każdego dania.
Składniki na pesto z rukoli:
Instructions
Wykonanie pesto z rukoli:
Rukolę umyj.
Umieść wszystkie składniki w malakserze, zmiksuj na gładko.
Porcje 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 100kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 9g14%
- Węglowodanów Całkowicie 2g1%
- Błonnik pokarmowy 0.4g2%
- Białko 2.3g5%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja porania:
Pieczone bataty z pesto i mozzarellą-przepis wkrótce.