Pesto z rukoli

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek do dań.

Oto kilka jego walorów zdrowotnych:

  1. Bogactwo antyoksydantów: Rukola jest pełna przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
  2. Wsparcie dla układu odpornościowego: Dzięki zawartości witamin A, C i E wspomaga odporność.
  3. Zdrowe tłuszcze: Oliwa z oliwek i orzechy (np. orzechy włoskie, nerkowce czy migdały) w pesto dostarczają zdrowych tłuszczów, korzystnych dla serca.
  4. Wapń i żelazo: Rukola jest źródłem tych minerałów, wspomagając zdrowie kości i zapobiegając anemii.
  5. Niski indeks glikemiczny: Pesto z rukoli jest lekkie i nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Idealne do makaronów, kanapek lub jako zdrowy dip!

Pesto z rukoli

Do wykonania pesto możesz użyć również pietruszki, bazylii. Jest to chwila roboty, a za pomocą takiego pesto doskonale można podnieść walory smakowe każdego dania.

Czas Przygotowania 5 minut Czas całkowity 5 minut Trudność: Początkujący Porcje: 5 Kalorie: ok. 100 na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki na pesto z rukoli:

Instructions

  1. Wykonanie pesto z rukoli:

    Rukolę umyj.

  1. Umieść wszystkie składniki w malakserze, zmiksuj na gładko.

Wartości odżywcze

Porcje 5


Ilość na porcję
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 9g14%
Węglowodanów Całkowicie 2g1%
Błonnik pokarmowy 0.4g2%
Białko 2.3g5%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja porania:

Pieczone bataty z pesto i mozzarellą-przepis wkrótce.

Pieczone bataty z pesto i mozzarellą
Pieczone bataty z pesto i mozzarellą
Słowa kluczowe: Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie, Dania bezglutenowe, Sosy