Zupa krem pomidorowo-paprykowy
Zupa jest niezwykle aromatyczna, dzięki zapiekaniu warzyw w piekarniku. Pieczona papryka nadaje jej ciekawego twista.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Dodatki:
Wykonanie zupy:
Poszczególne kroki:
-
Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni C.
-
Warzywa dobrze umyj.
-
Marchewkę, obierz i pokrój na mniejsze części. Pomidory pokrój na ćwiartki (nie musisz ich obierać ze skórki, możesz ją zdjąć po upieczeniu, ale nie jest to konieczne). Paprykę oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulek i czosnek obierz ze skórki, cebulę pokrój na mniejsze kawałki (np. ćwiartki).
-
Wszystkie warzywa: pomidory, marchew, czosnek, cebulę, paprykę włóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą z oliwek i miodem.
-
Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut (piecz do miękkości wszystkich warzyw, jeśli masz słabszy piekarnik i warzywa jeszcze nie zmiękły, wydłuż czas pieczenia o kilka minut).
-
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zblenduj w garnku na jednolitą masę. Gęstość zupy możesz regulować dodatkiem wody (np.150-200 ml).
-
Całość chwilę gotuj.Zupę można podawać np. z dodatkami takimi jak ryż, bazylia świeżą, czarnuszka, lub z dodatkiem mozzarelli (małe kulki).
Wartości odżywcze
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 385kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 13g20%
- Węglowodanów Całkowicie 63g21%
- Błonnik pokarmowy 6g24%
- Białko 7g15%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.