Spaghetti z mięsem mielonym z indyka

Spaghetti z mięsem mielonym z indyka

Danie jest smaczne i proste, a co ważne bardzo szybkie w przygotowaniu. Objętość sosu można zwiększyć, dodając większą ilość warzyw. Makaron ugotowany zgodnie z włoską zasadą al dente (czyli na ząb) będzie sycić na dłużej. Dodanie świeżych ziół, a najlepiej bazylii nada daniu zupełnie nowy wymiar smakowy. Buon Appetito! (Smacznego!)
Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 35 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 690 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Składniki główne:

Dodatki:

Wykonanie spaghetti:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa umyj, osusz.
  2. Paprykę pokrój w kwadraty, cebulę w drobne piórka.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni.
  4. Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodaj pokrojona paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i mięso mielone. Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia mięsa.
    Wyciskarka do czosnku
    Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać
  5. Dodaj przyprawy. Z przypraw polecam: bazylię, oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodaj wedle uznania.
  6. Następnie dodaj całą puszkę pomidorów krojonych, sól.
  7. Duś danie przez około 20 minut.
  8. W międzyczasie makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
    Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, bo będzie wtedy miał wyższy indeks glikemiczny.
  9. Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z przygotowanym sosem, wszystko razem dobrze wymieszaj, wyłóż na talerz, posyp parmezanem i pestkami dyni.
  10. Do dania można dodać jeszcze świeże pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500-600 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 693kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 24g37%
Węglowodanów Całkowicie 88g30%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 42g84%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania mięsne, Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania