Szybki i smaczny sos na bazie mięty i bazylii, choć tak naprawdę można go wykonać z dowolnej zieleniny.

Sos bazyliowo – miętowy

Szybki i smaczny sos na bazie mięty i bazylii, choć tak naprawdę można go wykonać z dowolnej zieleniny.
Czas Przygotowania 5 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 110 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania sosu:

Składniki główne:

Wykonanie sosu:

  1. Do miski włóż składniki, dodaj oliwę, sól, pieprz, wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  2. Użyj sosu do ulubionej sałatki.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 110kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 7g11%
Węglowodanów Całkowicie 8g3%
Błonnik pokarmowy 1g4%
Białko 4g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Sosy