Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami

Porcje: 2 Czas całkowity: 1 godzina Trudność: Średnio zaawansowane

Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami – lekkie i pożywne danie na każdą okazję

Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym i warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację, łącząca w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale również dostarcza cennych składników wspierających zdrową dietę.

Łódeczki z cukinii. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Łódeczki z cukinii. Przepis na blogu smako-kształcenie.

Składniki i ich wartości odżywcze

  • Cukinia: Niskokaloryczne warzywo bogate w witaminy A i C oraz minerały, takie jak potas i magnez. Wspomaga trawienie dzięki zawartości błonnika i działa odkwaszająco na organizm.
  • Mięso mielone z indyka lub kurczaka: Chude źródło białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż mięso czerwone, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
  • Marchewka: Dostarcza beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspierającą zdrowie wzroku i skóry.
  • Pieczarki: Niskokaloryczne grzyby będące źródłem witamin z grupy B oraz selenu, ważnego dla funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Pomidory krojone: Bogate w likopen – silny antyoksydant chroniący komórki przed uszkodzeniami oraz wspierający zdrowie serca.
  • Ryż brązowy: Pełnoziarniste źródło węglowodanów złożonych, dostarczające energii na dłużej. Zawiera więcej błonnika i składników mineralnych niż ryż biały.
  • Parmezan: Twardy ser o intensywnym smaku, dostarczający wapnia i białka, niezbędnych dla zdrowych kości i zębów.

Korzyści zdrowotne i smakowe

Danie to łączy w sobie różnorodne warzywa i chude mięso, co czyni je lekkostrawnym, a jednocześnie sycącym posiłkiem. Wykorzystanie cukinii jako „łódeczek” sprawia, że potrawa jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy i minerały. Dodatek przypraw takich jak oregano, bazylia czy papryka nadaje potrawie aromatyczny charakter, podkreślając jej śródziemnomorski styl.

Sposób podania

Łódeczki z cukinii najlepiej podawać na gorąco, posypane świeżym szczypiorkiem i startym parmezanem. Mogą stanowić samodzielne danie lub być serwowane z lekką sałatką z rukoli i pomidorów. To również świetna propozycja dla osób dbających o linię, gdyż jedna porcja dostarcza około 560 kcal, z przewagą białka i błonnika, co sprzyja uczuciu sytości.

Dodatkowe wskazówki

Aby urozmaicić smak potrawy, można dodać do farszu ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, a także eksperymentować z różnymi rodzajami sera, np. mozzarellą czy fetą. Danie to jest również dobrą okazją do wykorzystania sezonowych warzyw, co podnosi jego wartość odżywczą i smakową.

Przygotowanie łódeczek z cukinii z mięsem i warzywami to świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, zachowując przy tym pełnię smaku i wartości odżywczych. To proste w wykonaniu danie z pewnością zadowoli zarówno domowników, jak i gości.

Jeśli lubisz dania mięsne to spróbuj również spaghetti z mięsem mielonym z indyka.

Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami

To danie to doskonały sposób na zwiększenie spożycia warzyw w codziennej diecie.
Farsz jest aromatyczny, a dzięki użyciu mięsa mielonego z indyka czy kurczaka ograniczamy podaż dużej ilości tłuszczów nasyconych.

Czas Przygotowania 20 minut Czas całkowity 1 godzina Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 2 Kalorie: 560 kcal na jedną porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Wykonanie dania:

  1. Warzywa umyj, osusz.
  2. Cebulę pokrój w drobne piórka. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Cukinii obetnij końcówki, przekrój je na pół i wydrąż środek. Wydrążony środek pokrój na drobniejsze kawałki, użyjesz go potem do farszu.
  4. Pieczarki pokrój na dość drobne kawałki.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia.
  6. Dodaj mięso mielone, dobrze je rozdrobnij za pomocą szpatułki. Podsmażaj do zarumienienia mięsa.
  7. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać).
  8. Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia mięsa.
  9. Dodaj przyprawy.
    Z przypraw polecam: bazylię, oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodaj wedle uznania.
  10. Dodaj miąższ cukinii, marchewkę, pieczarki, wszystko jeszcze chwilę podsmażaj.
  11. Następnie dodaj całą puszkę pomidorów krojonych, danie posól.
  12. Duś danie przez około 20 minut.
  13. W międzyczasie ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ugotowany ryż wyłóż na patelnię z przygotowanym sosem, wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
  14. W międzyczasie nastaw piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
  15. Łódeczki z cukinii lekko oprósz solą i pieprzem. Uzyskanym farszem wypełnij łódeczki z cukinii.
  16. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę ok. 30 minut.
  17. Po wyjęciu oprósz łódeczki parmezanem i szczypiorkiem.
    Jeśli przygotujesz większe porcje, to pozostałą ilość schłodź, zamknij w naczyniu, umieść w lodówce i odgrzej na 2 dzień.

Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 560kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 18g28%
Węglowodanów całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 44g88%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami

Pozycja podania:

Łódeczki z cukinii

Jeśli lubisz dania mięsne to spróbuj również spaghetti z mięsem mielonym z indyka.

Słowa kluczowe: Dania mięsne, Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania
error

Jeśli podobał Ci się tekst, to podziel się z innymi!

Instagram
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share