Sałatka ze szpinaku i czarnuszki
Szpinak jest dobrym źródłem witamin (w tym kwasu foliowego) i składników mineralnych (np. wapnia). Sałatka jest prosta do wykonania, jeśli nie lubisz szpinaku, to zastąp go rukolą lub roszpunką. Czarnuszka doskonale podkreśla smak dania.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
Do wykonania sałatki potrzeba:
Wykonanie sałatki:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa dobrze umyj, pomidorki pokrój na połówki.
-
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
-
Dodaj ulubione zioła.Jeśłi nie lubisz szpinaku, to zamień go na roszpunkę, rukolę, sałatę lodową lub inną zieleninę, którą lubisz.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 200kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 17g27%
- Węglowodanów Całkowicie 9.3g4%
- Błonnik pokarmowy 3.2g13%
- Białko 5g10%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.