Placuszki ze skyru
Sycące i proste do wykonania placuszki. W swoim składzie mają skyr, który zawiera 18 g białka w 150 gramowym opakowaniu. Dodatkowo w swoim składzie zawierają mąkę orkiszową typu 2000. Takie połączenie białka i błonnika w daniu może sprawić, że będzie ono sycić na długo.
Składniki potrzebne do wykonania placuszków ze skyra:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie placuszków cze skyru:
Poszczególne kroki:
-
Mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jeśli nie masz mąki orkiszowej typ 2000, możesz użyć zwykłej.
-
Dobrze wymieszaj ze sobą: jogurt, jajka, dodatek słodzący, oliwę.
-
Następnie dodaj składniki sypkie i razem wszystko wymieszaj, ciasto powinno wyjść dość gęste.
-
Patelnię wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek i dobrze ją rozgrzej.
-
Na rozgrzaną patelnię wykładaj po łyżce ciasta. Zmniejsz ogień, po chwili jak ciasto stężeje, przewróć placuszki na drugą stronę, chwilę podsmażaj z obu stron.
-
Aby ich nie przypalić, należy piec je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
-
Jako dodatek można użyć dowolnych owoców, świeżych ziół np. mięta, rozmaryn.
-
Z przepisu wyjdzie około 6 sycących placuszków. Można je rozdzielić na dwie porcje.Wskazówka: do tego przepisu szczególnie polecam oliwę pomarańczową. Placuszki można zamrozić i potem je odgrzać.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 790kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 22g34%
- Węglowodanów Całkowicie 112g38%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 43g86%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.