Placuszki bananowe ze skyra
Smaczne i proste placuszki bananowe. Doskonale sprawdzą się na weekendowe śniadania. Do tych placuszków możesz użyć dowolnych owoców. Dodatek skyra i mąki orkiszowej pełnoziarnistej sprawi, że te placki będą sycić na długo.
Składniki
Składniki potrzebne do wykonania placuszków ze skyra:
Wykonanie placuszków bananowych ze skyra:
-
Jajko wymieszaj ze skyrem, dodatkiem oliwy.
-
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj ją do płynnych składników.
-
Wszystko dokładnie wymieszaj. Banana obierz ze skórki, pokój na plastry i dodaj do masy.
-
Patelnie wysmaruj niewielką ilością oliwy i dobrze rozgrzej.
-
Następnie wyłóż masę na patelni, zmniejsz ogień, aby placuszków nie przypalić.
-
Patelnię przykryj pokrywką. Piecz placuszki po kilka minut z każdej strony.Wskazówki: zamiast banana możesz dodać np. jabłko, borówki, maliny. Do masy możesz również dodać pokruszoną ciemną czekoladę. Do placuszków świetnie nadaje się oliwa pomarańczowa lub cytrynowa. Możesz użyć skyru naturalnego lub waniliowego. Jeśli wybierzesz naturalny, to opcjonalnie możesz dodać jedną łyżeczkę erytrytolu lub cukru. Placuszki dobrze smakują polane masłem orzechowym. Aby zwiększyć ilość sosu, masło orzechowe wymieszaj z gorącą wodą w proporcji 1:1.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 580kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 25g39%
- Węglowodanów Całkowicie 60g20%
- Błonnik pokarmowy 7g29%
- Białko 34g68%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania: