Omlet biszkoptowy z warzywami
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 491 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki do wykonania omletu biszkoptowego z warzywami:

Składniki na omlet biszkoptowy:

Składniki na farsz warzywny:

Wykonanie omletu biszkoptowego z warzywami:

Wykonanie farszu warzywnego:

  1. Pieczarki, paprykę umyj i osusz i pokrój na średnią kostkę. Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Jak oliwa się rozgrzeje, to dodaj pokrojone pieczarki, podsmażaj chwilę.
  3. Do zarumienionych pieczarek dodaj pokrojoną paprykę. Jak papryka zmięknie, dodaj groszek zielony, wszystko posól, przemieszaj i zdejmij z ognia.

    Jeśli nie chcesz brudzić dużej ilości naczyń, to patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym i wykorzystaj do przygotowania omletu.

Wykonanie omletu biszkoptowego:

  1. Oddziel żółtka od białek.

  2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.

  3. Żółtka roztrzep, dodaj do nich sól i pieprz i pokrojony szczypiorek.

  4. Do piany z białek dodaj żółtka z przyprawami i płaską łyżkę mąki.

    Wszystko chwilę wymieszaj do połączenia składników.

  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wylej masę omletu. Omlet podsmażaj na małym ogniu, kiedy masa stężeje, przewróć omlet na drugą stronę.

  6. Na gotowym omlecie umieść farsz warzywny.

    Wskazówki: do przygotowania farszu możesz użyć innych warzyw wedle własnych preferencji. Jeśli nie masz czasu na ubijanie białek, to nie musisz tego robić. Po prostu zmieszaj jajka z przyprawami i niewielkim dodatkiem mąki, przygotuj jak zwykły omlet. Będzie wtedy mniej puszysty.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 590g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 491.5kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 41g14%
Błonnik pokarmowy 13g52%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Dania wegetariańskie, Dania o niskim indeksie glikemicznym