Omlet biszkoptowy z warzywami
Omlet biszkoptowy jest puszysty i delikatny. Można go podać z pieczarkami, papryką i groszkiem zielonym, ale równie dobrze będzie smakował z innymi warzywnymi dodatkami.
Składniki do wykonania omletu biszkoptowego z warzywami:
Składniki na omlet biszkoptowy:
Składniki na farsz warzywny:
Wykonanie omletu biszkoptowego z warzywami:
Wykonanie farszu warzywnego:
-
Pieczarki, paprykę umyj i osusz i pokrój na średnią kostkę. Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy.
-
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Jak oliwa się rozgrzeje, to dodaj pokrojone pieczarki, podsmażaj chwilę.
-
Do zarumienionych pieczarek dodaj pokrojoną paprykę. Jak papryka zmięknie, dodaj groszek zielony, wszystko posól, przemieszaj i zdejmij z ognia.
Jeśli nie chcesz brudzić dużej ilości naczyń, to patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym i wykorzystaj do przygotowania omletu.
Wykonanie omletu biszkoptowego:
-
Oddziel żółtka od białek.
-
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
-
Żółtka roztrzep, dodaj do nich sól i pieprz i pokrojony szczypiorek.
-
Do piany z białek dodaj żółtka z przyprawami i płaską łyżkę mąki.
Wszystko chwilę wymieszaj do połączenia składników.
-
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wylej masę omletu. Omlet podsmażaj na małym ogniu, kiedy masa stężeje, przewróć omlet na drugą stronę.
-
Na gotowym omlecie umieść farsz warzywny.
Wskazówki: do przygotowania farszu możesz użyć innych warzyw wedle własnych preferencji. Jeśli nie masz czasu na ubijanie białek, to nie musisz tego robić. Po prostu zmieszaj jajka z przyprawami i niewielkim dodatkiem mąki, przygotuj jak zwykły omlet. Będzie wtedy mniej puszysty.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 491.5kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 26g40%
- Węglowodanów Całkowicie 41g14%
- Błonnik pokarmowy 13g52%
- Białko 28g57%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.