Makaron penne z cukinią i oliwkami

Makaron penne z cukinią i oliwkami

Cukinia świetnie zwiększa objętość dania i doskonale przyjmuje smaki użytych przypraw. Cukinia ma jedynie 17 kcal na 100 g, więc może być doskonała w żywieniu osób chcących zmniejszyć masę ciała. Cukinię można podawać na wiele różnych sposobów, jednym z nich jest sałatka makaronowa z makaronem penne. Dodatek oliwek sprawi, że danie nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 680 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania makaronu penne z cukinią i oliwkami:

Wykonanie makaronu penne z oliwkami:

Poszczególne kroki:

  1. Makaron penne ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odcedź.
  2. Cebulę pokrój w piórka, cukinię pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać).
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę, cukinię, dodaj czosnek przyciśnięty przez praskę.
    Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać
  4. Dodaj przyprawy: sól, bazylię (lub inne, jakie lubisz). Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj.
  5. Część wyłóż na talerz ozdób liśćmi roszponki, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą mini. Resztę schłodź i zjedz na 2 porcję.
    Wskazówka: Aby roszponka dłużej zachowała świeżość, obłóż ją namoczonym ręcznikiem kuchennym.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 680kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 28.5g44%
Węglowodanów Całkowicie 79g27%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 34g68%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania

Makaron penne z cukinią i oliwkami

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania