Gastrofizyka Charles Spence

Pełny tytuł książki: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. Charles Spence

Autor książki w swoim dorobku ma wiele osiągnięć naukowych.

Jest szefem Crossmodal Tesearch Laboratory na Uniwersytecie Oksfordzkim.

Głównym obszarem jego zainteresowań jest to, w jaki sposób mózg przetwarza i integruje informacje do niego docierające z różnych zmysłów.

Pracował dla wielu firm produkujących żywność w tym również ze znanym szefem kuchni Heastonem Blumenthalem.

W roku 2008 otrzymał  nagrodę antynobla za stworzenie „sonicznego chrupka”. W badaniu nad nim wykazał, że im głośniejsze chrupanie, tym większe przekonanie, że chips jest świeży.

Książka gastrofizyka to pozycja popularnonaukowa, napisana na podstawie bogatego piśmiennictwa naukowego, ale również z lekkim humorem.

Wiedza z tej książki może być wykorzystana przez czytelnika w zapleczu domowej kuchni lub w pracy, która jest związana z marketingiem spożywczym czy żywieniem człowieka.

Charles Spence: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Autor zabiera czytelnika w świat zmysłów, co w całkowitym stopniu może zmienić sposób jedzenia, sprawiając, że z większą uwagą spożyjemy nasze posiłki.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak kolor i kształt talerza wpływają na wrażenia z konsumpcji posiłku, to ta książka jest dla Ciebie.

Jest ona również dla Ciebie, jeśli chcesz się podjąć nowych wyzwań kulinarnych, sprawdzić, czy ciężkość widelca, muzyka do posiłku i wiele innych aspektów  ma wpływ na wrażenia zmysłowe płynące ze spożywanego posiłku.

Czy spaghetti Bolonese i pizza Napoletana lepiej smakuje przy włoskiej muzyce?

Sprawdź 😊

Tutaj przeczytasz cały artkuł na temat gastrofizyki.