Gastrofizyka Charles Spence
Pełny tytuł książki: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. Charles Spence
Autor książki w swoim dorobku ma wiele osiągnięć naukowych.
Jest szefem Crossmodal Tesearch Laboratory na Uniwersytecie Oksfordzkim.
Głównym obszarem jego zainteresowań jest to, w jaki sposób mózg przetwarza i integruje informacje do niego docierające z różnych zmysłów.
Pracował dla wielu firm produkujących żywność w tym również ze znanym szefem kuchni Heastonem Blumenthalem.
W roku 2008 otrzymał nagrodę antynobla za stworzenie „sonicznego chrupka”. W badaniu nad nim wykazał, że im głośniejsze chrupanie, tym większe przekonanie, że chips jest świeży.
Książka gastrofizyka to pozycja popularnonaukowa, napisana na podstawie bogatego piśmiennictwa naukowego, ale również z lekkim humorem.
Wiedza z tej książki może być wykorzystana przez czytelnika w zapleczu domowej kuchni lub w pracy, która jest związana z marketingiem spożywczym czy żywieniem człowieka.
Autor zabiera czytelnika w świat zmysłów, co w całkowitym stopniu może zmienić sposób jedzenia, sprawiając, że z większą uwagą spożyjemy nasze posiłki.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak kolor i kształt talerza wpływają na wrażenia z konsumpcji posiłku, to ta książka jest dla Ciebie.
Jest ona również dla Ciebie, jeśli chcesz się podjąć nowych wyzwań kulinarnych, sprawdzić, czy ciężkość widelca, muzyka do posiłku i wiele innych aspektów ma wpływ na wrażenia zmysłowe płynące ze spożywanego posiłku.
Czy spaghetti Bolonese i pizza Napoletana lepiej smakuje przy włoskiej muzyce?
Sprawdź 😊