Charles Spence: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Gastrofizyka-Nowa wiedza o jedzeniu

Pełny tytuł książki: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. Charles Spence

Gastrofizyka-Nowa wiedza o jedzeniu-dlaczego warto przeczytać?

Książka Gastrofizka to nowa wiedza o jedzeniu autorstwa Charles Spence.

To jedna z lepszych pozycji jakie udało mi się przeczytać na temat jedzenia w ostatnich latach. Autor książki w swoim dorobku ma wiele osiągnięć naukowych. Jest szefem Crossmodal Tesearch Laboratory na Uniwersytecie Oksfordzkim. Głównym obszarem zainteresowań autora jest to, w jaki sposób mózg przetwarza i integruje informacje do niego docierające z różnych zmysłów. Pracował dla wielu firm produkujących żywność oraz na przykład ze znanym szefem kuchni Heastonem Blumenthalem. W roku 2008 otrzymał  nagrodę antynobla za stworzenie „sonicznego chrupka”. W badaniu nad nim wykazał, że im głośniejsze chrupanie, tym większe przekonanie, że chips jest świeży.
Książka Gastrofizykanowa wiedza o jedzeniu to pozycja popularnonaukowa, napisana na podstawie bogatego piśmiennictwa naukowego, ale również z lekkim humorem.

Z pewnością wiedza z tej książki może być wykorzystana przez czytelnika w zapleczu domowej kuchni. Można ją również odpowiednio wykorzystać w pracy, która jest związana z marketingiem spożywczym czy żywieniem człowieka.

Charles Spence: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Charles Spence: Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Kolory i kształty i świat zmysłów w gastrofizyce

Autor Gastrofizyki zabiera czytelnika w świat zmysłów. W końcowej analizie może to w całkowitym stopniu zmienić sposób jedzenia, sprawiając, że z większą uwagą spożyjemy nasze posiłki.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak kolor i kształt talerza wpływają na wrażenia z konsumpcji posiłku, to ta książka jest dla Ciebie. Jest ona również dla Ciebie, jeśli chcesz się podjąć nowych wyzwań kulinarnych.

Poza tym jeśli chcesz sprawdzić, czy ciężkość widelca, muzyka do posiłku i wiele innych aspektów ma wpływ na wrażenia zmysłowe płynące ze spożywanego posiłku, ta książka będzie doskonałym wyborem.

Reasumując bardzo wiele czynników decyduje o tym co zjemy, ile zjemy, z kim zjemy. Jak wspomniałam wyżej nawet kolor i kształt dania, czy talerza mogą wpłynąć na nasze wybory żywieniowe. Dania które mają kolory kontrastowe przykładowo mogą być spożywane w większych ilościach. Na nasze decyzje związane z posiłkami wpływa tak wiele aspektów, że warto je bliżej poznać, właśnie dzięki tej książce.

Na zakończenie warto się zastanowić czy spaghetti Bolonese i pizza Napoletana lepiej smakuje przy włoskiej muzyce?

Sprawdź 😊

Tutaj przeczytasz cały artkuł na temat gastrofizyki.

Podobne wpisy