Sernik z serka skyr

Sernik z serka skyr

Lekki deser wykonany z serka islandzkiego skyr. W skład sernika wchodzi serek skyr, który zawiera 18 g białka w opakowaniu o gramaturze 150 g i 0 g tłuszczu. Jest to wartościowy produkt spożywczy, za pomocą którego doskonale może uzupełnić białko w diecie zwłaszcza u osób starszych czy pacjentów wymagających rekonwalescencji żywieniowej.
Czas Przygotowania 5 mins Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 415 kcal Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Do wykonania deseru potrzeba:

Wykonanie sernika ze skyra:

Poszczególne kroki:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.
  2. Czekoladę posiekaj nożem na drobne wiórki.

  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą i sztywną pianę.
  5. W misce umieść żółtka, budyń, skyr waniliowy (można użyć zwykłego i dodać trochę cukru waniliowego), erytrytol, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i masę powoli i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę przełóż do formy lub naczynia żaroodpornego.  Wyłóż na ciasto wybrane owoce jagodowe.

  7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 20 min do zarumienienia.

    Sernik jest bardzo lekki i delikatny. Do jego wykonania możesz użyć dowolnych owoców jagodowych.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 415kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 13g20%
Węglowodanów Całkowicie 48g16%
Błonnik pokarmowy 2.5g10%
Białko 32g64%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania bogate w owoce, Szybkie desery