Dieta w endometriozie autorstwa Hanny Szpunar-Radkowskiej

To książka wydana w 2021 roku przez PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Autorem książki jest Hanna Szpunar-Radkowska.

Książka w całości skupia się na problemie endometriozy, która jest jedną z najczęstszych chorób kobiet, będących w wieku reprodukcyjnym.

Najnowsze dane epidemiologiczne donoszą o wzroście liczby zachorowań.

Dlatego problematyka samej endometriozy, jak i zdrowia kobiet w dzisiejszych czasach ma znaczenie ogólnospołeczne.

Poszczególne rozdziały wprowadzają czytelnika w najważniejsze zagadnienia dotyczące tej jednostki chorobowej, a jej najbardziej wartą uwagi jest część poświęcona zaleceniom żywieniowym.

Ta książka to argument na to, że pomoc dietetyka może w doskonały sposób uzupełnić leczenie tej jednostki chorobowej, a sama poprawa nawyków żywieniowych i stylu życia może zmniejszyć towarzyszące chorobie dolegliwości bólowe.

Endometrioza Hanna Szpunar-Radkowska, PZWL

 

Książka wyczerpująco omawia zagadnienie endometriozy. Zawiera również rozdział dotyczący gospodarki hormonalnej kobiet, sposobów leczenia endometriozy, przygotowania żywieniowego do zabiegu, porusza zagadnienia dotyczące współwystępowania insulinooporności, zespołu jelita drażliwego i SIBO u kobiet z endometriozą.

W części żywieniowej książki opisano rolę suplementacji w chorobie, rolę ziół i ich zastosowanie, a także poruszono tematykę ksenoestrogenów, niepłodności.

Moim zdaniem książka to baza wiedzy zarówno dla specjalistów, którzy współpracują z pacjentką z endometriozą, ale również dla samej pacjentki jako uzupełnienie wiedzy o chorobie.

Poznanie choroby i jej lepsze zrozumienie może w znaczący sposób przełożyć się na poprawę samopoczucia.

Jest to książka warta polecenia.