Dieta w endometriozie
Dieta w endometriozie autorstwa Hanny Szpunar-Radkowskiej
To książka wydana w 2021 roku przez PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Autorem książki jest Hanna Szpunar-Radkowska.
Książka w całości skupia się na problemie endometriozy, która jest jedną z najczęstszych chorób kobiet, będących w wieku reprodukcyjnym.
Najnowsze dane epidemiologiczne donoszą o wzroście liczby zachorowań.
Dlatego problematyka samej endometriozy, jak i zdrowia kobiet w dzisiejszych czasach ma znaczenie ogólnospołeczne.
Poszczególne rozdziały wprowadzają czytelnika w najważniejsze zagadnienia dotyczące tej jednostki chorobowej, a jej najbardziej wartą uwagi jest część poświęcona zaleceniom żywieniowym.
Ta książka to argument na to, że pomoc dietetyka może w doskonały sposób uzupełnić leczenie tej jednostki chorobowej, a sama poprawa nawyków żywieniowych i stylu życia może zmniejszyć towarzyszące chorobie dolegliwości bólowe.
![Endometrioza Hanna Szpunar-Radkowska, PZWL](https://smako-ksztalcenie.pl/wp-content/uploads/2023/01/Endometrioza-Hanna-Szpunar-Radkowska-768x1152.jpg)
Książka wyczerpująco omawia zagadnienie endometriozy. Zawiera również rozdział dotyczący gospodarki hormonalnej kobiet, sposobów leczenia endometriozy, przygotowania żywieniowego do zabiegu, porusza zagadnienia dotyczące współwystępowania insulinooporności, zespołu jelita drażliwego i SIBO u kobiet z endometriozą.
W części żywieniowej książki opisano rolę suplementacji w chorobie, rolę ziół i ich zastosowanie, a także poruszono tematykę ksenoestrogenów, niepłodności.
Moim zdaniem książka to baza wiedzy zarówno dla specjalistów, którzy współpracują z pacjentką z endometriozą, ale również dla samej pacjentki jako uzupełnienie wiedzy o chorobie.
Poznanie choroby i jej lepsze zrozumienie może w znaczący sposób przełożyć się na poprawę samopoczucia.
Jest to książka warta polecenia.