Trochę lżejszy żurek wegetariański

To propozycja żurku dla osób, które ograniczają lub eliminują mięso. Jest tak samo smaczny, jak jego mięsny odpowiednik. Żurek na zakwasie to doskonały pomysł na obiad.

Trochę lżejszy żurek wegetariański

Nic nie stracisz, jak spróbujesz nowej wersji, typowa kiełbasa została zastąpiona kosteczkami z tofu, na które poniżej znajdziesz przepis. Warto próbować nowych smaków, tak samo jak warto ograniczać tłuste mięsa.
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 40 minut Trudność: Początkujący Porcje: 3 Kalorie: 1 porcja o masie 650 g dostarcza 470 kcal wraz z dodatkami (jajko i tofu) Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania żurku:

Składniki główne żurku:

Przepis na tofu marynowane:

Instrukcje

Poszczególne kroki wykonania żurku:

  1. Warzywa umyj, osusz i obierz.
  2. Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8-10 minut).
  3. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) pokrój w kostkę.
  4. Cebulę pokrój w piórka podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem liścia laurowego.
  5. Jak cebulka się lekko zarumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dalej podsmażaj chwilę i dodaj do garnka wszystkie pokrojone warzywa, chwilę podsmażaj.
  6. Następnie warzywa zalej wodą w ilość szklanki lub półtorej szklanki. Dodaj sól i gotuj do miękkości.
  7. Następnie dodaj zakwas na żurek, dodaj majeranek. Wszystko razem chwilę gotuj do zgęstnienia.
  8. Do żurku dodaj zahartowaną maślankę, dobrze wymieszaj.
  9. Żurek podawaj z podsmażonym tofu, jajkiem i natką pietruszki.

Poszczególne kroki wykonania tofu marynowanego:

  1. Tofu naturalne pokrój w kostkę, dodaj do niego paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany, trochę soli, oliwę z oliwek.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej, żeby tofu poleżało chwilę w tej marynacie w lodówce.
  3. Rozgrzej patelnię i podsmażaj niej wcześniej przygotowane tofu do lekkiego zarumienienia.
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 650 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 470kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 47g16%
Błonnik pokarmowy 8g32%
Białko 17g34%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania: Trochę lżejszy żurek wegetariański
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Dania bogate w białko