Szakszuka ze szpinakiem
Jeśli lubisz jajecznicę, to jest propozycja trochę innej odsłony tego dania. Jest ona wzbogacona w warzywa i przyprawy, które nadają jej doskonały smak i aromat.
Składniki potrzebne do wykonania szakszuki:
Składniki na jedną porcję szakszuki:
Wykonanie wszakszuki szpinakowej:
-
Zieleninę i warzywa dobrze umyj, osusz.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, chwilę ją podsmażaj, potem wrzuć szpinak i pomidory. Jeśli używasz szpinaku świeżego i się nie mieści na patelni, to dodawaj go porcjami.
-
Dodaj przyprawy (sól, pieprz).
-
Podgrzewaj chwilę, pomiędzy warzywami zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
-
Patelnie przykryj pokrywką i podgrzewaj potrawę na małym ogniu do ścięcia się białka.
-
Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem.
-
Oprósz ziołami, orzechem i serem (możesz użyć parmezanu lub sera feta).
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 615kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 30g47%
- Węglowodanów Całkowicie 67g23%
- Błonnik pokarmowy 14g57%
- Białko 28g57%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.