Pasta z zielonego groszku i mięty
Pasta jest bardzo prosta w wykonaniu, wymaga jedynie zblendowania kilku składników. Świetnie nadaje się do kanapek oraz jako dodatek do warzyw.
Składniki potrzebne do wykonania pasty:
Do wykonania pasty potrzeba:
Wykonanie pasty z groszku konserwowego i mięty:
Poszczególne kroki:
-
Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą, umieść w misce.
-
Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, świeżą miętę (ilość mięty zależy od preferencji, na początek można dodać 2-3 listki i sprawdzić jak smakuje takie połączenie).
Miętę można również zastąpić świeżą bazylią. -
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Pastę podawaj z pieczywem i warzywami (zdjęcie z propozycją podania znajduje się poniżej).
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 100kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 5g8%
- Węglowodanów Całkowicie 10g4%
- Błonnik pokarmowy 3g12%
- Białko 3.4g7%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.