Deser z jabłkami podsmażonymi z cynamonem i orzechami
Szybki i smaczny deser do przygotowania w kilka minut.
Składniki do wykonania dania:
Do wykonania deseru potrzeba:
Wykonanie:
Poszczególne kroki:
Jabłko umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Wyłóż je na rozgrzaną patelnię i podsmażaj chwilę. Podaj cynamon, dobrze wymieszaj. Zestaw z ognia.
Na dnie pucharku wyłóż orzechy, następnie warstwę jogurtu lub serka skyr, a na samą górę wyłóż jabłka.
Wskazówka: jeśli zależy Ci na zwiększeniu kaloryczności dania, jabłka podsmażaj z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (można użyć smakowej np. pomarańczową lub cytrynową).
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 284kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 8g13%
- Węglowodanów Całkowicie 35.5g12%
- Błonnik pokarmowy 7g29%
- Białko 22g44%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.