Deser z jabłkami podsmażonymi z cynamonem i orzechami
Czas Przygotowania 10 mins Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 284 kcal Najlepsza pora roku: Zima

Składniki do wykonania dania:

Do wykonania deseru potrzeba:

Wykonanie:

Poszczególne kroki:

  1. Jabłko umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Wyłóż je na rozgrzaną patelnię i podsmażaj chwilę. Podaj cynamon, dobrze wymieszaj. Zestaw z ognia.

  2. Na dnie pucharku wyłóż orzechy, następnie warstwę jogurtu lub serka skyr, a na samą górę wyłóż jabłka.

    Wskazówka: jeśli zależy Ci na zwiększeniu kaloryczności dania, jabłka podsmażaj z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (można użyć smakowej np. pomarańczową lub cytrynową).
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 g

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 284kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 8g13%
Węglowodanów Całkowicie 35.5g12%
Błonnik pokarmowy 7g29%
Białko 22g44%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w białko, Dania bogate w owoce, Szybkie desery, Dania o niskim indeksie glikemicznym