Owsianka orzechowa
Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ma przyjemny orzechowy smak. Można podawać ją z dowolnymi dodatkami np. orzechem włoskim i owocami jagodowymi. Może się świetnie sprawdzić na pierwsze śniadanie.
Składniki potrzebne do wykonania owsianki orzechowej:
Do wykonania owsianki potrzeba:
Wykonanie owsianki orzechowej:
Poszczególne kroki:
-
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.
Wskazówki: wybierz dobre jakościowo masło orzechowe bez soli i bez cukru. Można użyć różnych maseł orzechowych o dobrym składzie np. pistacjowego lub z nerkowców itp. -
Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.
-
W chwili, gdy płatki zaczną gęstnieć, wyłącz ogień i dodaj łyżkę masła orzechowego. Mieszaj do połączenia składników.
-
Podaj z owocami (mogą być dowolne owoce np. banan-osoby z problemami metabolicznymi najlepiej, jeśli użyją owoców jagodowych: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, poza sezonem można używać mrożonych) i orzechami.
-
Owsianka ma budyniową konsystencję. Można ją przyozdobić świeżą miętą i oprószyć cynamonem.
Płatki owsiane są wartościowym składnikiem diety. Podana poniżej wartość energetyczna owsianki została obliczona bez uwzględnienia dodatku cukru.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 617kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 26g40%
- Węglowodanów Całkowicie 82g28%
- Błonnik pokarmowy 9g36%
- Białko 19g38%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.